Tudomány koronavírus

Vizsgálja az Oxfordi Egyetem az ivermectint koronavírus ellen

Luis ROBAYO / AFP
Luis ROBAYO / AFP

Az Oxfordi Egyetem a brit állam támogatásával elkezdi tesztelni az ivermectin koronavírus elleni alkalmazását – számol be róla a Reuters. A szer korábban jól szerepelt laboratóriumi kísérletekben, szövettenyészetek esetében csökkentette a vírus szaporodási rátáját, de számottevő, komoly klinikai kutatás még nem született, ami a hatásosságát bizonyította volna az emberi szervezetben. A rendelkezésre álló kutatások jelentős része vagy nagyon alacsony résztvevőszámmal készült, vagy nem lehetett kizárni a placebóhatást, vagy nem hozott pozitív eredményt. Az Oxfordi Egyetem most egy korábbi kis kutatásra épül, ami azt mutatta ki, hogy ha a fertőzés elején kapják a betegek az ivermectint, a szer csökkentheti a vírusterhelést, és enyhítheti a tüneteket.

Egy januárban zajló, PRINCIPLE névre keresztelt kutatás azt bizonyította, hogy az azitromicin és a doxiciklin hatástalan a fertőzés ellen, ha annak a korai szakaszában adják. Ezért keresnek most az Oxfordi Egyetem kutatói olyan szereket, amelyek a korai szakaszban is hatékonyak lehetnek.

Kapcsolódó
Az Európai Gyógyszerügynökség nem ajánlja az ivermectin koronavírusra való alkalmazását
Az Európai Gyógyszerügynökség átnézte a rendelkezésre álló kutatásokat.

Az Európai Unióban az ivermectin tartalmú szerek egyes féregfertőzések kezelésére rendelkeznek engedéllyel, valamint bőrön alkalmazott készítményeinek alkalmazását jóváhagyták egyes bőrbetegségek kezelésére. Ezen kívül állatgyógyászatban engedélyezett az EU-n belül. Az ivermectin széles spektrumú parazitaellenes szer, amelyet elsősorban az EU-n kívül is az állatgyógyászatban alkalmaznak, de néhány esetben elhanyagolt, súlyos trópusi parazitafertőzésekben emberen is használják, többnyire külsőleg, kenőcs formájában.

Az Európai Unió egészségügyi szervezetei, a WHO és az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) is felszólalt már a használata ellen, azt csak ellenőrzött klinikai kutatásokban javasolta, otthoni szedésre semmiképpen sem, néhány országban azonban, mint például Indiában is, már a hagyományos kezelési protokoll része. Az Oxfordi Egyetem azért vonja be a szert a PRINCIPLE kutatássorozatba, hogy végre komoly, nagy résztvevőszámmal rendelkező, duplavak és random kutatásban is kiderüljön, hatásos-e a koronavírus ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik