Tudomány

Ellopott ókori kincseket szerzett vissza Olaszország

Az olasz csendőrség műkincsvédelmi osztálya szerint mintegy 800 darab, kivételesen ritka és felbecsülhetetlen értékű ókori régiséget szereztek vissza egy belga műgyűjtőtől – írja az MTI. A szakemberek éveken át dolgoztak a leletek megszerzésén.

Az időszámításunk előtti 6-3. századból, a római kor előttről származó tárgyakat hétfőn a dél-olaszországi Bariban, a származási tartomány székhelyén mutatták be a nyilvánosságnak.

A régiségek, köztük vörösalakos vázák, feketemázas cserepek, amforák, terrakottaszobrok és mészkősztélék együttes értékét 11 millió euróra (4 milliárd forintra) becsülik.

A külföldre csempészett régészeti leletekre 2017-ben figyeltek fel az olasz hatóságok, amikor különféle európai kiállítási katalógusokban feltűnő hasonlóságot vettek észre egy belga műgyűjtő tulajdonában lévő temetkezési sztélé díszítőelemei és egy dél-olaszországi múzeumban lévő töredék között. A régészek megállapították, hogy a múzeumi töredék tökéletesen kiegészíti a sztélén ábrázolt hiányos motívumot, egy lovas harcost és a pajzsát, és nem kétséges, hogy a különálló darabok egy és ugyanazon ásatáson kerültek elő.

Handout / Italian Carabinieri Art Squad / AFP

A temetkezési sztélé ügyében folytatott vizsgálat során a belga műgyűjtő Antwerpen melletti otthonában további 781 olyan régiséget találtak, amely a dél-olaszországi Puglia tartományban, Daunia történelmi régióban folytatott illegális ásatásból származik. Az olasz hatóságok évekig küzdöttek a sírokból ellopott ritkaságok visszaszerzéséért, végül a belga igazságszolgáltatás elutasította a műgyűjtő összes olyan keresetét, amelyben azt kérte, hogy megtarthassa az illegálisan birtokolt leleteket.

Közben kiderült, hogy a csempészett régiségek legszebb darabjait már több kiállításon bemutatták Európa-szerte, így Párizsban és Genfben is. Az olasz rendőrség műkincsek külföldre csempészése és orgazdaság címén tett feljelentést a belga gyűjtő ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik