Tudomány

Képek érkeztek az óriásholdról

Visszaérkezett a Juno űrszonda első fotója a Ganymedesről, a Jupiter legnagyobb holdjáról – írja a NASA. Legutóbb 2000-ben látta ennyire közelről a holdat a Galileo űrszonda, most azonban a Juno mindössze 1038 kilométerrel haladt el a felszínétől.

A Ganymedes a kilencedik legnagyobb égitest a Naprendszerben. Ha nem a Jupiter, hanem a Nap körül keringene, mérete alapján akár bolygóként is besorolható lenne, mivel a Mars háromnegyedét teszi ki, és nagyobb (bár könnyebb is) a Merkúrnál. Ez az egyetlen hold a Holdon kívül, amely ideális viszonyok között akár szabad szemmel is látható.

NASA/JPL-Caltech/SwRI

A Juno június 7-én repült el a Ganymedes mellett, a visszaküldött fotók pedig elképesztően részletesek. A következő napokban több kép is érkezik majd a szondától, a nyers képek ide kattintva érhetők el.

A Ganymedes több szempontból érdekes a kutatók számára – a korábban felsorolt különlegességeken kívül ez az egyetlen hold, ahol mágneses mezőt érzékeltek. A Galileón és a Junón kívül a NASA Voyager űrszondái látogatták csupán meg 1979-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik