Tudomány

18 fok lesz jövő héten

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Hétvégére nyáriasra melegszik az idő, de vasárnap egy északi hidegfront hoz esőt és lehűlést: a jövő héten néhol csak 18 fokos maximumokat mérhetünk, délutánonként záporok, zivatarok várhatók.

Május utolsó hétvégéjén igazi áprilisi időben volt részünk. Ha éppen sütött a nap, egy szál pólóban lehetett szabad téren lenni, de gyakran feltámadt a szél, beborult az ég, olyankor elkelt a kabát is.

Mindez annak tudható be, hogy még mindig a meridionális légköri hullám hűvösebb ágában vagyunk. A meteorológiai nyár első napján is még tipikus téli időjárási körülmények uralkodnak északi áramlással, és ez a helyzet még jó néhány alkalommal meg fog ismétlődni a hónap folyamán

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Nyári hétvége után 18 fok

Jelenleg egy, a Fekete-tenger térségében egy markáns ciklon örvénylik, jelentős csapadékkal látja el Romániát, Bulgáriát és Ukrajnát, miközben lassan mozog kelet felé. Minket ez annyiban érint, hogy amint egyre inkább a ciklon hátoldalára kerülünk, úgy érvényesül térségünkben egy nyugat-európai anticiklon hatása.

A lényeg, hogy felmelegedés kezdődik, szerdán és csütörtökön 20-21 fokot mérhetünk, majd rákapcsol a meleg, vasárnapra már 23-28 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Csapadék szombat estig nem valószínű, vasárnap azonban újabb sarkvidéki eredetű, északi hidegfront éri el hazánkat. Ilyenkor persze már a tőlünk északra fekvő területek sem „jéghidegek”, de júniushoz képest hűvös lesz:

a gyenge északi-északkeleti áramlás a jövő hétre 18-23 fokos maximumokat hoz, délutánonként gyakran előfordulhatnak záporok, zivatarok.

Melegedés, aztán megint hidegfront

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a hónap közepéig eltart a hűvös idő, ekkor azonban délnyugatira fordul a légmozgás, nagyjából 16-20. között az időjárás nagyjából hozza a júniust: 25-30 fokkal telik ez a pár napos melegebb periódus.

Június 20-án aztán ismét egy északi hidegfront tör be térségünkbe, nagyjából három napig számíthatunk a szokásosnál ismét hűvösebbre, majd a hónap végéig ismét melegedés látszik.

Messze van még ahhoz, hogy biztosra vegyük, de a modellek június és július fordulójára ismét azt mutatják, hogy visszaáll az „északi” pálya, vagyis valószínűleg nem lesz tipikus strandidő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik