Tudomány

Felnőttkorban alacsonyabb lehet az IQ-juk a koraszülötteknek

Wanmongkhol / Getty Images
Wanmongkhol / Getty Images

A Warwicki Egyetem kutatói azoknak a felnőtteknek az IQ-szintjét hasonlította össze, akik koraszülöttek voltak, vagy nagyon alacsony születési súllyal rendelkeztek azokéval, akik a megfelelő időben, elégséges súllyal jöttek a világra – írja a MedicalXpress. A brit kutatók azt találták, hogy az első két csoportnak plusz segítségre lehet szükségük gyerekkorban ahhoz, hogy a korai születésnek vagy az alacsony súlynak ne legyenek hosszú távú következményei a tanulási képességeikre.

A koraszülöttet a kutatás a 32. hét előtti születésre testálta, az alacsony súlyt pedig 1500 gramm alá.

A JAMA Pediatrics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány eredményei egybecsengenek a korábbi kutatási eredményekkel, amelyek alacsonyabb kognitív képességeket találtak a koraszülött gyerekeknél. A szakértők ezúttal 6 korábbi tanulmányt elemeztek ki, amelyeknek Európából, Ausztráliából és Új-Zélandról voltak kutatási alanyaik, és amelyeknél a felnőttkori IQ-t vizsgálták (18-30 év).

Az eredmények azt mutatták, hogy a koraszülött és alacsony születési súllyal rendelkező csoportnak általánosan 12 ponttal volt alacsonyabb az IQ-juk, mint azoknak, akik normál időben és súllyal születtek. A diagnosztizálható betegségekkel és tanulási rendellenességekkel élők kizárása után 9,8 pont lett ez a különbség.

A szakértők megjegyzik: bár a legtöbb koraszülött és alacsony születési súllyal rendelkező normális kognitív fejlődést mutat gyerekkorban, sokat profitálhatnak abból, ha külön foglalkoznak velük, és segítenek nekik ellensúlyozni a potenciális születési hátrányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik