Tudomány

Néhány életmódbeli változtatással 8 hét alatt 3 évet lehet fiatalodni

Maskot / Getty Images
Maskot / Getty Images

Az Aging tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint akár 8 hét alatt vissza lehet fordítani annyira az öregedést néhány egyszerű életmódbeli változtatással, hogy akár 3 évet is fiatalodjon az ember. A Study Finds arról számol be, hogy a titok nyitja az úgynevezett DNS-metilációban rejlik, ami gyakorlatilag azt a folyamatot takarja, ami során a gének kikapcsolnak, és ez előbb-utóbb annyi sérülést okoz, hogy a sejtek elhalnak.

A DNS-metiláció a stressztől, az öregedéstől és betegségektől is felgyorsulhat.

A klinikai kutatás során a résztvevőknek (akik mindössze 43-an voltak, így messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni) néhány dologra kifejezetten oda kellett figyelniük az életükben: az étrend, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a rendszeres testmozgás, relaxációs gyakorlatok, valamint kiegészítő probiotikumok és fitotápanyagok bevitele. Ezek a változtatások lényegesen csökkentették a sejtek biológiai öregedésének ütemét.

A kutatást végző McGill Egyetem jelenleg egy nagyobb alanyszámú kutatást szervez, mert az eredmények nagyon biztatók. A kísérlet 8 hetes időintervalluma alatt a résztvevők biológiai állapota 3 évet javult, ráadásul mindenféle gyógyszeres beavatkozás nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik