Tudomány koronavírus

Végre nyilvánosságra hozták a Sinopharm kutatási eredményeit

Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Magyarországon is engedélyezett vakcinák közül eddig csak a Sinopharmról nem jelent meg tudományos szaklapban olyan tanulmány, ami a harmadik klinikai fázisú kutatások eredményeit mutatta volna be, most azonban végre ezt is nyilvánosságra hozták: a JAMA hasábjain az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben készült fázis hármas kutatás köztes eredményeit jelentették meg.

A 40382 résztvevőjű kutatásban vizsgálták a Sinopharm vuhani vakcináját (WIV04 vírustörzset tartalmazó) és a hazánkban is használt pekingi oltóanyagát (HB02 vírustörzzsel készült) 2020. július 16. és 2020 december 20. között. Az átlagosan 77 napos utánkövetéssel (1-121 nap) a vuhani vakcinánál 26 alanynál alakult ki tünetes COVID, a pekinginél pedig 21 esetben figyeltek meg ilyet, a kontrollcsoportnál 95-en fertőződtek meg tünetekkel. Így

a vuhani vakcina a placebocsoporthoz  képest 72,8, míg a pekingi 78,1 százalékos hatásosságú.

Mindkét vakcinánál megfelelő mennyiségű neutralizáló antitestet mértek a vérben, ami egybecseng a fázis 1-2-es vizsgálatok eredményeivel.

Hogy állnak most a vakcinahatásosságok?

A jelenleg rendelkezésre álló kutatási eredmények szerint a JAMA-tanulmányban a következő számok szerepelnek:

  • Pfizer-BioNTech: 95%
  • Moderna: 94,1%
  • AstraZeneca-Oxford: 62,1%-90% (a két vakcina közötti időintervallumtól függően)
  • Szputnyik V: 91,6%
  • Janssen: 66,9%
  • Sinopharm: 78,1%

A kutatásban 18 éven felüliek vettek részt. A Sinopharm vakcinájáról korábban a WHO kevesellte az adatokat, méghozzá különösen két területen: a vakcina biztonságossága és az idősek körében tapasztalható hatékonysága esetében.

Ami az utóbbit illeti, mellékhatásokat a hazánkban is alkalmazott Sinopharm vakcina után 5623 esetben jelentettek (az oltottak 41,7 százaléka), ez azonban még nem jelent semmit, hiszen a placebocsoport 46,5 százaléka is jelentett ilyet. A leggyakoribb mellékhatások mindegyik csoportban az oltás utáni fájdalom a karban és fejfájás voltak. A legtöbb mellékhatás enyhe volt, a három csoportból összesen 201 ember jelentett súlyos mellékhatásokat. A hazai használatú Sinopharm vakcinát kapó csoport mindössze 0,4 százaléka tapasztalt ilyet. A 201 esetből mindössze kettőről sikerült megállapítani, hogy összefügghet az oltással, mindkettő alany a pekingi Sinopharm vakcinát kapta: az egyiküknél demyelinizációs gerincvelő-gyulladás, a másiknál pedig súlyos hányás alakult ki. Fontos tudni azonban, hogy az összefüggés a vakcinával még nem bizonyított, csak lehetséges.

Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ami az idősebb embereken vizsgált hatékonyságot illeti, a JAMA kutatásban a szerzők megemlítik: jelenleg főként fiatalabb, egészséges felnőtteket vizsgáltak (36 év volt az átlagéletkor), közülük is javában férfiakat (84,4%), kevés volt az idősebb korosztályból a résztvevő. Szintén nem vizsgálták a kockázati tényezőként szereplő társbetegségeket, alapbetegségeket sem. A szakértők azt is megjegyzik, hogy egyelőre nincs adat arról, hogy a két kínai vakcina mennyire hatásos az új variánsok ellen (a brit, a dél-afrikai vagy az indiai mutánssal szemben), mert a kutatás alatt ezek nem terjedtek el a vizsgált országokban. Egy 2021-es kutatást azonban megemlítenek, ahol a pekingi vakcina a brit variáns ellen igen, de a dél-afrikai mutánsnál már inkább ellenállásba ütközött.

A szakértők megjegyzik, hogy az inaktivált vakcinákat a variánsok ellen még le kell tesztelni, hogy biztosat tudjanak mondani.

A WHO harmadik kikötése a Sinopharmmal szemben az volt, hogy nincs adat várandós és szoptató anyák esetében sem a hatásosságról, sem a biztonságosságról. Ezt a csoportot ez a kutatás sem vizsgálta.

Összességében azonban elmondható, hogy a köztes eredmények alapján a fiatalabb korosztályok számára a Sinopharm vakcinája biztonságos és hatásos, az idősebb, alapbetegségekkel élő személyek, illetve terhes és szoptató nők esetében azonban újabb kutatásokra lesz szükség, hogy ezt biztosan meg lehessen állapítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik