Tudomány

Titokzatos jelek érkeztek távoli galaxisokból

Egy új tanulmányban a szakértőknek sikerült visszakövetniük öt gyors rádiókitörést (FRB) a kibocsátó galaxisukig – írja a ScienceAlert. Az FRB titokzatos, rövid, nagy energiájú rádiójelek, amelyek távoli rendszerekből érkeznek a Földhöz. 2007-es felfedezésük óta még nem sikerült kideríteni, hogy pontosan milyen objektumok is bocsátják ki őket, arra ugyanakkor egyre több a bizonyíték, hogy a jeleket nem idegen civilizációk alakítják ki.

A kutatók most a Hubble űrtávcső ultraibolya és infravörös adatait elemezték.

Egészen mostanáig a mintegy ezer ismert FRB-ből csupán 15-öt tudtak konkrét galaxishoz kötni.

Alexandra Mannings, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint eredményeik ezért is izgalmasak. A most vizsgált rádiókitörések galaxisok spirálkarjain alakultak ki, a rendszerek többsége hatalmas és viszonylag fiatal.

Science Photo Library – MARK GARLICK / Getty Images

Az FRB-kkel a másodperc töredéke alatt akkora mennyiségű energia szabadul fel, mint amennyit a Nap egy egész év alatt állít elő. Mivel a jelek csak néhány miliszekundumosak, előrejelzésük pedig egyelőre lehetetlen, tanulmányozásuk nem egyszerű.

A mostani vizsgálat segíthet jobban megérteni, hogy hol alakulhatnak ki kitörések, illetve hogy merre érdemes keresni őket. A friss eredmények megerősítik azt az elméletet, mely szerint az FRB-ket magnetárok, azaz gyorsan forgó, rendkívül erős mágneses terű maradványcsillagok alakítják ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik