Tudomány

Hatalmas kitöréseket dokumentáltak a Napnál

Science Photo Library - SCIEPRO / Getty Images
Science Photo Library - SCIEPRO / Getty Images

Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint a Solar Orbiter űrszonda elkészítette első felvételeit a Nap koronakidobódásairól (CME) – írja az MTI. A kitöréseket még februárban rögzítette a NASA és az ESA 2020-ban felbocsátott napszondája, melyet az ESA darmstadti Európai Repülésirányító Központjából (Esoc) vezérelnek.

2021. február 10-én az űreszköz a Föld és a Nap közötti táv feléhez ért, a kutatóknak ekkor tudtak megfigyeléseket végezni, illetve ellenőrizni a műszerbeállításokat, hogy a misszió novemberben kezdődő tudományos fázisára a lehető legjobban felkészüljenek. Ekkor a pálya Naphoz közeli pontján a Solar Orbiter a Földről nézve a Nap mögött volt, ami megnehezítette az információk közvetítését, ezért tartott ilyen hosszú ideig az adatok letöltése. Az adatok elemzése jelenleg is zajlik.

A Solar Orbiter távérzékelő eszközei közül három rögzített két CME-t. A Nap részecskekidodbódásai befolyásolhatják az űridőjárást, ami a Földön többek között sarki fényeket eredményez.

A Solar Orbiter mintegy 1,5 milliárd eurós (527 milliárd forintos) missziójának célja a Nap alaposabb feltérképezése. Az űreszköz megvizsgálja az égitest eddig kevésbé ismert régióit, például a pólusait. A szondát a csillag közelében az extrém forróságtól egy titán hőpajzs védi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik