Tudomány

Először találtak hidroxilt egy Naprendszeren kívüli bolygó légkörében

NASA / ESA / G. Bacon, STScI
NASA / ESA / G. Bacon, STScI

Egy nemzetközi kutatócsoport először fedezett fel hidroxilt egy olyan bolygó légkörében, amely nem a Naprendszerünk tagja – írja a Universe Today. A WASP-33b egy ultraforró Jupiter, és nagyon furcsa exobolygónak számít: közelebb kering a központi csillagához, mint a mi Naprendszerünkben a Merkúr a Naphoz. 400 fényévnyire található tőlünk, és több mint 2500 Celsius-fokos a felszíne – ez elég arra, hogy a legtöbb fémet megolvassza.

A kutatók a Subaru teleszkóp segítségével elemezték a bolygó légkörét, ekkor találkoztak a hidroxillal (OH), ami egy oxigénatom és egy hidrogénatom összekapcsolódásából álló molekula. A hidroxil fontos szerepet játszik a WASP-33b atmoszférájában, mert

kölcsönhatásba lép a vízgőzzel és a szén-monoxiddal is. 

A Földön hidroxil akkor keletkezik, amikor a vízgőz oxigénnel találkozik. A WASP-33b esetében valószínűleg akkor jön létre, amikor a központi csillagból érkező elképesztő hő kölcsönhatásba lép a légkörben található vízgőzzel. A szakértők elmondták, hogy csak nagyon kevés vízgőzre utaló adatot sikerült gyűjteniük, így valószínűleg az történik, hogy a vízgőz szinte azonnal elemeire bomlik ebben a nagyon durva környezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik