Tech

Rengeteg új bolygót talált a NASA űrszondája

Főküldetése két éve alatt 2 241 potenciális Naprendszeren kívüli bolygót, úgynevezett exobolygót talált a NASA űrszondája – írja a Space.com. A TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) 2018 áprilisában indult útnak, a szerkezet minden hónapban más csillagcsoportoknál keresi az elhaladó bolygók jeleit.

Egy új katalógusban a szakértők bemutatják az eddigi jelölteket. Natalia Guerrero, a Massachusettsi Állami Egyetem munkatársa és kollégái szerint a TESS már több mint 2200 lehetséges égitestre bukkant. A csapat azokat az adatokat elemezte, amelyek az űrszonda 16 ezer célobjektumára vonatkoznak.

WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A kutatók előzetes teszteket futtattak, ezek alapján állapították meg, hogy az adatbázisban nagyjából 500 jelölt esetében mérési hiba állhatott az észlelés hátterében.

A most bemutatott katalógusból egyelőre 120 exobolygó létezését sikerült igazolni.

Ahhoz, hogy bizonyítani tudják egy-egy égitest jelenlétét, további mérésekre van szükség a kimutatást követően. A katalógusban szereplő potenciális exobolygók olyan objektumokat jelölnek, amelyeket érdemes lesz tovább vizsgánli.

A több mint 2200 jelölt között akadnak olyanok, amelyek kifejezetten izgalmasak. A TOI 700 d jelű égitest például akkora lehet, mint a Föld, és csillaga lakható zónájában keringhet, felszínén így elméletileg fennmaradhat a folyékony víz.

A TESS következő kétéves adatgyűjtési periódusa 2022 szeptemberéig tart majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik