Tudomány

Elkezdik keresni az élet nyomait a Marson

A NASA Perseverance marsjárója az elmúlt egy hónapban ideje nagy részét az Ingenuity helikopter repüléseinek dokumentálásával töltötte. A Perseverance most azonban készen áll, hogy megkezdje fő küldetését, a Jezero-kráter vizsgálatát – írja a CNN.

Elképzelhető, hogy a marsjáró munkája során az egykori élet nyomait is megtalálja majd.

A Jezero-kráterben 3,9 milliárd évvel ezelőtt nagy mennyiségű víz volt, a tavat egy folyó táplálta. A kutatók úgy vélik, hogy a helyi kőzetek sokat elárulhatnak a terület történetéről.

A rover két éven át fog mintákat gyűjteni, melyeket egy későbbi misszió során hoznak majd el a Földre. Lehetséges, hogy a kőzetekben a korábbi mikrobák maradványai is konzerválódtak. A Perseverance olyan kamerákkal és műszerekkel van felszerelve, amelyek a helyszínen is segítik a környezet tanulmányozását, a SuperCam nevű lézeres eszközzel például már meg tudták vizsgálni több kőzet kémiai összetételét.

HANDOUT / NASA/JPL-CALTECH/MSSS / AFP

A Perseverance idén februárban landolt a Marson, az Ingenuity kísérleti helikopter a fedélzetén utazott a vörös bolygóra. A drón több repülést is végrehajtott, a közelmúltban pedig egy új, 30 napon át tartó periódus kezdődött az életében. A misszió ezen szakaszában a helikopter felderítőként fog viselkedni.

A Perseverance az elkövetkező néhány száz sol, azaz marsi nap folyamán egy nagyjából 2 kilométer hosszú területet fésül majd át, ezen időszak alatt pedig a Mars legősibb anyagait azonosíthatja. Ken Farley, a Kaliforniai Műszaki Egyetem munkatársa és a projekt tagja szerint a térségben olyan agyagkövek lehetnek, amelyek egykor egy tó fenekén feküdtek. A szakértő úgy véli, éppen ez az a környezet, ahol több milliárd évvel ezelőtt a legnagyobb eséllyel élhettek létformák a Marson. A csapat becslése alapján a rover idén júliusban gyűjtheti be első mintáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik