Tudomány

Ölelkező, szerelmes bálnákról készült videó

by wildestanimal / Getty Images
by wildestanimal / Getty Images

Két súlyosan veszélyeztetett északi simabálnát örökítettek meg egy drón segítségével a massachusettsi Cape Cod foknál – írja az MTI. A felvételen az állatok mintha átölelnék egymást uszonyaikkal. A videót Brian Skerry természetfotós, illetve a Woods Hole Oceanográfiai Intézet és a New England-i Akvárium munkatársai készítették.

A kutatók szerint nagyon ritkán lehet ilyen viselkedést megfigyelni, és ez lehet az első alkalom, amikor hasonló jelenetet rögzítettek a levegőből.

Az állatok az ölelésszerű mozdulattal fejezhették ki egymás iránti vonzalmukat és párosodásra való készségüket.

Az északi simabálnák (Eubalaena glacialis) a világ legveszélyeztetettebb állatai közé tartoznak, populációjuk nagyjából 360 egyedből áll. Bár az elmúlt télen évek óta nem tapasztalt szaporulatot figyeltek meg náluk, természetvédelmi csoportok szerint a különleges faj gyorsabb ütemben pusztulhat, mint ahogy reprodukálódni tud.

2017 óta 34 simabálna pusztult el amerikai és kanadai vizeken, főként azért, mert halászhálókba gabalyodtak, vagy hajókkal ütköztek. További legalább 49 olyan esetet jegyeztek fel, amikor az állatok olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, amelyeket feltehetően nem éltek túl. A halálozások valószínűleg felülmúlják a 2017 óta született példányok számát.

A kutatók hangsúlyozták, hogy amennyiben csökkenne az emberi tevékenység okozta pusztulás, akkor megfelelő lenne a simabálnák jelenlegi szaporodási rátája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik