Tudomány

Vasárnap hajnalban zuhanhat vissza a Földre a kínaiak rakétája

EyePress News / EyePress via AFP
EyePress News / EyePress via AFP

A napokban többször is beszámoltunk róla, hogy a Hosszú Menetelés 5B nevű kínai rakéta mindenféle kontroll nélkül zuhan majd vissza a Földre, a Reuters pedig az amerikai Aerospace Corporation kalkulációira hivatkozva arról ír a legújabb cikkében, hogy a maradványok szombat éjszaka vagy vasárnap hajnalban léphetnek be a légkörbe. Pénteken Kína külügyminisztériuma úgy nyilatkozott, hogy visszatérés közben a rakéta darabjai el fognak égni, és nagyon alacsony a valószínűsége, hogy bármiféle kárt okoznának.

Hasonlóan nyilatkozott Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem asztrofizikusa is, aki szerint a helyzet nem drámai, és kicsi az esélye, hogy valakit eltalál a rakéta egy darabja. A szakértő szerint egyelőre lehetetlen megmondani, hol fog becsapódni a törmelék, hiszen a rakéta olyan nagy sebességgel halad, hogy naponta váltogatja az útvonalát. Valószínűleg az óceánban landolnak majd a darabok, egészen egyszerűen azért, mert ez teszi ki a bolygó felszínének jó részét.

Kína április 29-én juttatta a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját a Hosszú Menetelés 5B rakétával. A Tian-he, vagyis Mennyei Harmónia elnevezésű modult a Hainan szigetén található vencsangi űrközpontból indították útjára. Az állandó kínai űrállomás létrehozásához a mostanival együtt 11 missziót kell teljesíteni, a jövő év végére pedig felküldik az állomásra az első háromtagú űrhajóscsoportot, ami hat hónapig fog ott-tartózkodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik