Tech

A Pentagon is figyeli a kontrollálatlanul visszazuhanó kínai rakétát

STR / AFP
STR / AFP

Tegnap mi is beszámoltunk róla, hogy a Hosszú Menetelés 5B nevű rakéta nemsokára (feltehetően május 8-a körül) mindenféle kontroll nélkül vissza fog zuhanni a Földre. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a visszatérő rakéta darabjai hol landolnak, de szakértők szerint előfordulhat, hogy lakott területre eshetnek.

A CNN szerint a Pentagon is szorosan monitorozza a rakéta pályáját: Mike Howard, a Védelmi Minisztérium szóvivője egy sajtóközleményben kifejtette, hogy

a pontos légkörbe lépési koordinátákat nem lehet tudni egészen pár órával a belépés előtt,

de azt már lehet tudni, hogy valamikor május 8-a körül fog megtörténni a dolog. A Space Track weboldalon addig is folyamatosan frissítik a rakéta állapotát és útvonalát.

Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem asztrofizikusa szerint a helyzet nem drámai, és elég kicsi az esélye, hogy valakit eltalál a rakéta egy darabja. A szakértő szerint egyelőre lehetetlen megmondani, hol fog becsapódni a törmelék, hiszen a rakéta olyan nagy sebességgel halad, hogy naponta váltogatja az útvonalát. Valószínűleg az óceánban landolnak majd a darabok, egészen egyszerűen azért, mert ez teszi ki a bolygó felszínének jó részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik