Tudomány

Új sebességrekordot állított fel az emberiség

A NASA Parker Solar Probe (PSP) űrszonda feladata a Nap tanulmányozása. Az űreszköz 2018-as felbocsátása óta rengeteg értékes információt gyűjtött, missziójához pedig több világrekord is köthető. A PSP-nél például még egyetlen ember alkotta objektum sem járt közelebb a Naphoz.

HO / NASA / AFP

Múlt héten az űrszonda két világcsúcsot is megdöntött: a Naphoz való közelség, illetve a maximális sebesség rekordját – írja az IFLScience. A Parker Solar Probe egyébként mindkét kategóriában saját csúcsát múlta felül.

Nincs még egy ember alkotta szerkezet, amely hasonlóan gyors lett volna: a PSP a közelmúltban 532 ezer kilométer per órás sebességet ért el.

Ez a fénysebesség 0,05 százaléka – a korábbi rekord 393 ezer kilométer per óra volt. 2020 februárjában a szonda 18,6 millió kilométerre száguldott el csillagunktól, a közelmúltban viszont ennél is közelebb, 10,4 millió kilométerre merészkedett.

A PSP négy év múlva előreláthatóan ismét rekordokat állít majd fel. 2025-ben 690 ezer kilométer per órával, nagyjából 5,9 millió kilométerre fog elsuhanni a Nap mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik