Tudomány

Génmódosított szúnyogokat engedtek szabadon Floridában

Génmódosított szúnyogokat engedtek szabadon a héten Florida Keys szigetcsoportjánál – írja a The Guardian. A hím lárvákat egy sokat kritizált program keretében engedték el, a projekt célja, hogy korlátozzák a rovarok által terjesztett kórokozók, így a Zika-vírus és a dengue-vírus terjedését.

A Florida Keys-i szúnyogirtó körzet és a brit Oxitec biotechnológiai vállalat szerint a hat helyszínen hetente 12 ezer invazív egyiptomi csípőszúnyog fog kikelni. A folyamat három héten át tart majd, siker esetén több száz millió rovart engedhetnek szabadon.

Az Oxitec hímjei a helyi, vérszívő nőstényekkel fognak párosodni, életképtelen nőstény utódokat hozva létre.

A módszerrel szabályozhatják az egyiptomi csípőszúnyog helyi populációját.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint a génmódosított példányok két egyedi gént hordoznak: egy speciális fényben fluoreszkáló jelölőt, illetve egy olyan gént, amely megakadályozza, hogy a nőstény utódok kifejlődjenek. A szakértők fel fogják mérni, hogy az érintett helyszíneken miként alakult a populáció, az adatokat pedig kontrollterületek információival vetik majd össze.

Ihlasul Fatoni / Getty Images

Az Oxitec adatai alapján a Florida Keys-i szúnyogok 4 százaléka tartozik az invazív fajhoz, de gyakorlatilag az összes, a szúnyogokhoz köthető megbetegedésért az afrikai eredetű állat felelős.

A cég szerint Brazíliában már sikeresen tesztelték technológiájukat, a módszer pedig nem okozott kárt a környezetnek, illetve az emberi egészségnek. Több szakértő ugyanakkor ellenzi a hasonló beavatkozásokat, Jaydee Hanson, a Nemzetközi Technológiaértékelő és Élelmiszerbiztonsági Központ igazgatója például Jurassic Park-kísérletnek nevezte a tesztet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik