Tudomány

Új távcsővel vizsgálják a veszélyes aszteroidákat

Munkába állt az Európai Déli Obszervatórium (ESO) új távcsöve Dél-Amerikában – írja az MTI.

A chilei La Silla Csillagvizsgálóban lévő második Test Bed Teleszkóp (TBT2) azokat a földközeli objektumokat vizsgálja, amelyek potenciálisan veszélyt jelentenek a Földre.

Az 56 centiméteres távcső a spanyolországi Cebrerosban fekvő teleszkóppal dolgozik össze.

„A projekttel azt kívánjuk bemutatni, milyen kapacitásra van szükség a földközeli objektumok hatékony észleléséhez és utánkövetéséhez” – mondta Clemens Heese, az Európai Űrügynökség (ESA) optikai technológiákkal foglalkozó részlegének vezetője, a TBT projekt irányítója. A szakember szerint bár a távcsövek sztenderd fejlesztésűek, segítségükkel algoritmusokat, távoli műveleteket és adatfeldolgozó technológiákat fejleszthetnek és tesztelhetnek. Ezeket a jövőbeli Flyeye teleszkóphálózat használhatja majd a teljes égbolt automatikus éjszakai megfigyelésére.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A Naprendszerben több mint 900 ezer aszteroida ismert, ezek közül nagyjából 25 ezer számít földközeli objektumnak, amelyek időnként bolygónkat is megközelítik. Közülük több mint ezer szerepel az ESA kockázati listáján – bizonyítottan veszélyes objektumot még nem találtak.

A nagyobb aszteroidákat könnyű észlelni, ezek pályáját már nagyrészt alaposan megvizsgálták. A kis és közepes méretűek azonban sokkal általánosabbak a Naprendszerben, becsapódva pedig jelentős károkat is okozhatnak. Észlelésükben és számontartásukban hatalmas lépést jelent a TBT projekt.

Jelenleg a potenciálisan veszélyes objektumok kutatását hagyományos, szűk látószögű teleszkópokkal végzik, ezért az égboltnak csak kis részét tudják megfigyelni. A keresés felgyorsítása és fejlesztése érdekében dolgozik az ESA a teljesen automatizáltan, gyorsabban működő Flyeye teleszkóphálózaton. Az első Flyeye-t a tervek szerint 2022-ben üzemelik be Szicília egyik hegyén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik