Tudomány

Videón, ahogy két fekete lyuk egymással táncol

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A NASA legújabb animációján két szupermasszív fekete lyuk tánca látható – írja a Space.com. Az objektumokat egy fénylő, forró gázból álló régió, egy úgynevezett akkréciós korong veszi körbe. A videón jól megfigyelhető, hogy a két fekete lyuk miként hajlítja el egymás korongjának képét.

Ahogy az egyik fekete lyuk elhalad a másik előtt, extrém gravitációja eltorzítja a kitakart objektum fényét.

„Két szupermasszív fekete lyukat láthatunk, a nagyobbik 200 millió naptömegű, a kisebb társa pedig nagyjából fele ekkora” – mondta Jeremy Schnittman, a NASA Goddard Űrközpontjának munkatársa. A szakértő hozzátette, az ilyen kettős rendszerek tagjai több millió évig fenntarthatják akkréciós korongjukat.

Az animáción a két fekete lyuk körüli gáz eltérő színű, ez a hőmérsékletbeli különbséget jelöli, illetve segíti az objektumok megkülönböztetését. A kisebb fekete lyukra nagyobb gravitációs erő hat, így nő a környezetében lévő anyag hőmérséklete. Az akkréciós korongja által kibocsátott sugárzás emiatt közelebb áll a látható fény kék tartományához.

Oldalról nézve a korongok bal oldalán lévő gáz fényesebbnek tűnik, ennek oka az, hogy itt a gáz a megfigyelő felé forog. Az animációban az éppen távolodó objektum látszólagos nagysága nő, ezt a relativisztikus aberráció nevű jelenség idézi elő.

A videón az Albert Einstein általános relativitáselmélete által megjósolt gravitációslencse-hatás is megfigyelhető. Ez akkor alakul ki, amikor egy nagy tömegű objektum a megfigyelő és a megfigyelt objektum közé kerülve eltorzítja utóbbi fényét. Schnittman szerint az egyes fekete lyukakra közelítve társuk több képe is kivehető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik