Tudomány

Egyelőre nem fenyegeti a Földet az Apophis aszteroida

A 99942 Apophis aszteroida 2004-es felfedezése óta foglalkoztatja a szakértőket. Nem sokkal az égitest észlelése után a szakértők arra jutottak, hogy az objektum 2029-ben eltalálhatja a Földet. Később sikerült kizárni a 2029-es ütközés lehetőségét, a 2036-os és a 2068-as visszatérése kapcsán azonban sok volt a bizonytalanság.

A legújabb adatok alapján már megállapítható, hogy az elkövetkező száz évben az Apophis nem fog becsapódni – írja az IFLScience. Az aszteroidát március elején kezdték el vizsgálni, a 340-370 méter széles objektum magyar idő szerint március 6-án 16 millió kilométerre száguldott el.

Az információknak köszönhetően minden korábbinál pontosabban tudták felmérni, hogy milyen távol lesz az égitest 2068-ban. A szakemberek szerint az objektum ekkor sem fog fenyegetést jelenteni.

Sőt, a NASA és az Európai Űrügynökség az új adatok tükrében el is távolította az Apophist a legveszélyesebbnek tűnő aszteroidák listájáról.

Az égitestet egyébként Apep (görögül Apóphisz), az egyiptomi hitvilág egyik figurája, a sötétség és káosz megtestesítője után nevezték el.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Az Apophis 2029. április 13-án csillagászati szempontból nagyon közel, 35 ezer kilométerre száguld majd el. Ekkor bolygónk gravitációja befolyásolhatja az aszteroida későbbi pályáját, Davide Farnocchia, a NASA munkatársa szerint ugyanakkor a 2068-as ütközés lehetőségét immár elvethetjük. A kutató úgy véli, az elkövetkező száz évben az Apophis nem fogja fenyegeti a Földet. A szakértők bíznak benne, hogy a későbbiekben még több adatot gyűjthetnek az égitestről, és így még jobban megérthetik mozgását.

Bolygónk mellett minden hónapban számos kisebb-nagyobb objektum halad el. A kutatók szerint még rengeteg Föld-közeli aszteroida vár felfedezésre, egylőre azonban nem találtak olyan kisbolygót, amely bizonyítottan fenyegetést jelentene ránk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik