Tudomány koronavírus

Régebbi adatokkal dolgozhatott az AstraZeneca a legújabb kutatásában

Manuel Dorati / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Manuel Dorati / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Közleményt adott ki az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek (NIH) egyik alosztálya, az Országos Allergiás és Fertőző Betegségek Intézete az AstraZeneca tegnap bejelentett eredményeit illetően: az intézet adatokat és biztonságot monitorozó testülete megkérdőjelezte a vakcina hatékonysági százalékát, és utalt arra, hogy a gyártó régebbi, elavult adatokból dolgozhatott.

A közlemény elég szűkszavú, mindössze ennyit említ, valamint azt, hogy ez módosíthatott a hatékonysági eredményeken. A NIH felkérte az AstraZenecát, hogy a testülettel együtt dolgozva fésüljék át a számokat és az eredményeket még egyszer. Fontos megjegyezni, hogy

ez nem biztonsági, hanem hatékonysági kérdéseket vet fel.

Az Egyesült Államokban készült hármas fázisú klinikai kutatás az AstraZeneca eddigi legnagyobbja volt, 32449 fő részvételével végezték. A köztes eredmények alapján a vakcina hatékonysága a tünetes COVID-19 megelőzésében 79 százalék volt, a súlyos vagy kritikus állapotú betegség megelőzésében, illetve a kórházi kezelés kivédésében a hatékonyság 100 százalékos.

Kapcsolódó
Az eddigi legnagyobb kutatás sem talált összefüggést a vérrögképződés és az AstraZeneca vakcinája között
Hatékonyabbnak bizonyult az új kutatás alapján a vakcina, mint korábban számolták.

A gyártó megjegyezte, hogy az amerikai kutatásban négy hetes különbséggel adták be a két AstraZeneca oltást, korábbi kísérletekből pedig kiderült, hogy a hosszabb várakozási időtartam hatékonyabbá teszi a vakcinát – így az Egyesült Államokban is valószínűleg kitolják majd 12 hétre a két adag közötti szünetet, ha ott is engedélyezik az oltóanyagot.

A NIH közleményével kapcsolatban megkerestük az AstraZenecát, a vakcinagyártó a következőt válaszolta: „a tegnapi nap folyamán közzétett eredmények egy előre meghatározott időközi elemzés adatai voltak, amely 2021. február 17-ig bezárólag tartalmazta a vizsgálatból származó adatokat. Elvégeztük a vizsgálat elsődleges eredményeinek előzetes értékelését is és az eredmények összhangban vannak a tegnap közzétett időközi elemzés során kapott értékekkel. Jelenleg a statisztikai feldolgozás ellenőrzése folyik. Haladéktalanul felvesszük a kapcsolatot a független biztonságossági adatellenőrző testülettel (independent data safety monitoring board – DSMB), hogy megosszuk velük a legfrissebb hatékonysági adatok elsődleges elemzésének eredményeit. Az elsődleges elemzés eredményeit terveink szerint 48 órán belül közzétesszük.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik