Tudomány

Lenyűgöző képek jöttek a Marsról

A kínai Tianven-1 űrszonda csodaszép képeket küldött vissza a Marsról – írja a Futurism. A Tianven-1-et az Egyesült Államok és az Egyesült Arab Emirátusok egy-egy űrszondájával nagyjából egy időben indították el, nemrég ért oda a Marshoz, és február 24-én állt pályára.

CNSA / XINHUA / Xinhua via AFP

A kínai űrügynökség két pánkromatikus képet hozott nyilvánosságra. A pánkromatikus film a fekete-fehér fényképfilmek olyan típusa, amely a látható fény minden hullámhosszára érzékeny, így a pánkromatikus film a látvány valósághű képét tudja rögzíteni.

CNSA / XINHUA / Xinhua via AFP

A képeket nagyjából a Mars felszínétől 330-350 kilométeres magasságból készítette az űrszonda 60 centiméteres felbontásban, ami azt jelenti, hogy szinte páratlan részletességgel lehet rajta megfigyelni a marsi objektumokat.

A harmadik képet színesben hozták nyilvánosságra, ez a vörös bolygó északi sarkját mutatja nagyjából 5000 kilométeres magasságból.

A Tianven-1 egy űrszondából, egy leszállóegységből és egy marsjáróból áll. Utóbbi idén májusban szállhat le az Utopia nevű becsapódási medencében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik