Tech

Lenyűgöző kép készült a Marsról

XINHUA / Xinhua via AFP
XINHUA / Xinhua via AFP

Megküldte első Mars-fotóját a kínai Tianven-1 űrszonda – írja a ScienceAlert. Az űreszközhöz tartozó leszállóegység idén fog landolni a vörös bolygón. A Tianven-1-et az Egyesült Államok és az Egyesült Arab Emirátusok egy-egy űrszondájával nagyjából egy időben indították el, rövidesen mindegyik szerkezet megérkezik a Marshoz.

Kapcsolódó
Hamarosan három űreszköz is eléri a Marsot
Az Egyesült Arab Emirátusok, Kína és az Egyesült Államok is űreszközt küldött az égitesthez.

A fekete-fehér képet a közelmúltban tette közzé a kínai űrhivatal.

A felvételen több jellegzetes formáció is kirajzolódik, többek között a Schiaparelli-kráter, illetve a Valles Marineris hatalmas kanyonhálózata.

A kép nagyjából 2,2 millió kilométerre készült a Marstól, a szonda jelenleg megközelítőleg 1,1 millió kilométerre jár az égitesttől. A Tianven-1 pénteken pályakorrekciót hajtott végre, a bolygó gravitációja február 10-én foghatja be a űreszközt.

A Tianven-1 egy űrszondából, egy leszállóegységből és egy marsjáróból áll. Utóbbi idén májusban szállhat le az Utopia nevű becsapódási medencében.

Kína az elmúlt időszakban elképesztő összegeket fordított űrtechnológiájának fejlesztésére, és mára a világűr egyik legmeghatározóbb országává vált. Kína nem először kísérelte meg elérni a vörös bolygót, 2011-ben Oroszországgal közösen próbált meg eljuttatni egy szondát a Marshoz, a felbocsátás azonban kudarcba fulladt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik