Tudomány

Nagyon furcsa madárrajt videóztak le

David Trood / Getty Images
David Trood / Getty Images

Azt tudjuk, hogy a seregélyek (Sturnus vulgaris) rajban repülnek, ez egyáltalán nem újdonság. A rajok mérete jelentős eltéréseket mutathat, a nagyobb, zajosabb madárrajokat egymáshoz közeli alvóhelyeken pihenő madarak alkotják. E madarak ekkora mértékű sűrűségéről úgy tartják, hogy segíti a seregélyeket megvédeni a ragadozó madarak támadásaitól, például a vándorsólyomtól és a karvalytól.

James Crombie fotós és barátja, Colin Hogg viszont most elképesztően különleges madárrajt fotózott: a raj alakja olyan volt, mintha egy óriási madarat alkotna. A felvételek Írországban készültek, a Lough Ennell nevű tó felett repültek az állatok.

A jelenség egyébként szép iskolapéldája a pareidolia egy formájának.

A pareidolia egy olyan illuzórikus érzet, amely során bizonytalan és véletlenszerű ingereket (többnyire hangokat vagy képeket) konkrétnak és tisztán kivehetőnek érzünk. Az ismertebb példák közé tartozik, amikor a felhőkben látni vélünk állatok alakját vagy arcokat a Hold felszínének mintázatában, vagy rejtett üzeneteket hallunk ki a visszafelé lejátszott lemezen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik