Tudomány koronavírus

Egy dél-afrikai mutáns ellen kifejlesztett vakcina elég lehet a teljes védelemhez

JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBR / JGT / Science Photo Library via AFP
JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBR / JGT / Science Photo Library via AFP

Dél-afrikai tudósok szerdán közölték, hogy az általuk végzett kísérletek szerint a koronavírus dél-afrikai (501Y.V2 néven ismert) variánsa ellen termelődő antitestek védelmet nyújtanak az eddig kialakult, és valószínűleg a jelenleg kialakuló variánsokkal szemben is, írja az MTI.

A vérplazmaelemzésen alapuló felfedezés különösen jó hírnek számít, mivel arra enged következtetni, hogy egy kifejezetten az 501Y.V2 variáns ellen kifejlesztett oltóanyag elég lehet a védelemhez a különböző vírustörzsekkel szemben – mondták a dél-afrikai szakértők.

Az emberi szervezet által a dél-afrikai mutáció ellen természetesen termelt antitestek jó eredményeket értek el a Brazíliában azonosított variánssal és a világjárvány elején megjelenő vírustörzsekkel szemben is.

A dél-afrikai szakértők hangsúlyozták, hogy a koronavírus elleni vakcinák előállításában élen járó cégek, például a Moderna, a Pfizer, az AstraZeneca és a Johnson and Johnson már dolgoznak a dél-afrikai variánssal szembeni oltóanyag előállításán.

A dél-afrikai mutációt a világ 48 országában azonosították eddig. A Dél-afrikai Köztársaságban először, decemberben azonosított variáns, bár nem különösebben halálos a többi vírustörzshöz képest, 50 százalékkal fertőzőbb. A nagyobb problémát az jelenti, hogy a dél-afrikai variáns ellenállóbbnak bizonyult az eddig kifejlesztett oltóanyagokkal szemben.

A Dél-afrikai Köztársaságban a járvány második, karácsony környékén tapasztalt erősebb hulláma után sikerült ismét ellenőrzés alá vonni a vírus terjedését, mindazonáltal az újabb megbetegedések csaknem felét a helyi variáns okozza. A csaknem 58 millió lakosú országban eddig 1 514 815 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető 50 271 halálesetet regisztráltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik