Nagyvilág koronavírus

A román Müller Cecília beadta az egymilliomodik oltást

Románia Kormánya
Románia Kormánya

Szerdán délben jókora médiakörítéssel, Florin Citu kormányfő jelenlétében kapta meg a koronavírus elleni oltást az egymilliomodik román állampolgár. A 86 esztendős asszony büszke lehet arra is, hogy a szérumot maga Valeriu Gheorghita, az országos oltási kampányt irányító katonaorvos adta be neki a bukaresti egyetemi sürgősségi klinikán. Hogy melyik vakcinával védik őt, arról nincs információ de vélhetően a Pfizerről van szó. Romániában ugyanis egyelőre hallani sem akarnak az orosz vagy a kínai oltóanyag behozataláról.

Nyilván ez csak pr-fogás volt a román kormányzat részéről, hogy fenntartsa az oltási kedvet, ráadásul Gheorghita azt is bejelentette, hogy a jövőben önkéntességi alapon is fog dolgozni oltási központokban.

Klaus Iohannis államfő, amikor tavaly novemberben egy 38 esztendős katonaorvost bízott meg az oltási kampány levezérlésével, pontosan tudta, hogy vaskézre lesz szükség, mert egy civil szakember keze alatt összeomlik majd a stratégia. A Marosvásárhelyen diplomát szerző Gheorghita fertőző betegségekből szerzett nagydoktorit, 2012-től főorvos a bukaresti katonai kórházban, egyetemi oktató, és főként azért népszerű, mert csak ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt.

Romániában március végéig 2,4 millió embert akarnak beoltani, szeptemberig pedig tízmilliót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik