Tudomány

Hatalmas ókori állattemetőt találtak Egyiptomban

Régóta ismert tény, hogy az ókori Egyiptomban nagy becsben tartották a macskákat, de más állatokat is igencsak kedveltek a korabeliek. Egy ősi állattemető azonosítása most segíthet jobban megérteni, hogy milyen kapcsolat volt az ókoriak és kedvenceik között – írja az IFLScience. A 2 ezer éves lelőhelyen nagyjából 600 macska, kutya és majom maradványait tárták fel.

A temetőt nagyjából egy évtizede fedezték fel Berenikénél, a Vörös-tenger egyik ősi kikötővárosánál. Akkor a szakértők nem tudták, hogy az itt nyugvó állatokat valóban elföldelték-e, egyes kutatók egyenesen azt feltételezték, hogy egy ókori hulladéklerakót találtak.

A későbbi vizsgálatok azonban felfedték, hogy a lelőhely a világ legősibb ismert állattemetője.

Egy január végén megjelent tanulmányban a szerzők azt írják, a sírok 585 állat csontjait őrzik, az egyes példányokat pedig nagy gonddal temették el. A területet az időszámítás szerinti 1-2. században használhatták, a sírokban olyan fajokat is megtalálni, amelyek nem őshonosak Egyiptomban. Egyes macskáknál még a béltartalmat is fel tudták mérni, úgy tűnik, hogy az élőlények válogatott táplálékokat kaptak.

Mohamed Helmy / 500px / Getty Images Az ókori Egyiptomban a macska szent állat volt.

A temetőben eltemetett állatok mintegy 5 százaléka kutya, az egyedek többsége kisebb testű volt, de akadtak kifejezetten nagy példányok is. Több állat idős korában pusztult el, nem egy példány számos sérülést és betegséget is túlélt, ami a gazdák gondoskodására utal.

A szakértők két makákó csontvázát is megtalálták, ezen állatok az Indiai szubkontinensről érkezhettek. Az egyik majom kifejezetten díszes temetést kapott, kagylókkal és edényekkel együtt tették a sírba. A kutatók szerint a temető elemzése arról árulkodik, hogy a korabeliek nem csupán a macskákat tartották nagy becsben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik