Tudomány

Meglepő leleteket találtak egy ókori állattemetőben

Indiából érkeztek az ókori Egyiptomba azok a majmok, amelyeknek maradványaira egy 2 ezer éves állattemetőben bukkantak – írja az MTI. A házikedvencként tartott állatok maradványait Berenike ókori kikötőváros állattemetőjében tárták fel néhány éve. A majmokat gondosan, egy alvó kisgyermek pózában temették el. Eddig úgy vélték, hogy az állatok a térségben egykor őshonos faj képviselői.

A Lengyel Tudományos Akadémia poznani Régészeti és Etnológiai Intézetének munkatársai háromdimenziós képalkotást használva vetették össze a maradványokat más állatok csontjaival, és megállapították, hogy a leletek indiai rézuszmajmoktól származnak.

Ez egy páratlan felfedezés. Mindeddig senki nem talált indiai majmoktól származó maradványokat afrikai régészeti lelőhelyeken. Érdekes, hogy az ókori írásos források sem tesznek említést ilyen gyakorlatról

– mondta Marta Osypinska, az intézet zooarcheológusa. A szakértő hozzátette, amikor Egyiptomot 2 ezer éve a Római Birodalomhoz csatolták, gazdag rómaiak állomásozhattak Berenikében, amely a birodalom egy távoli előőrse volt az 1-2. században. Ezek az emberek különböző állatok társaságában töltötték idejüket, köztük voltak a majmok is.

Kép: Getty Images

Az állatokat oldalukra fordítva temették el, mancsukat fejük mellé helyezték, az egyiket pedig gyapjúszövettel takarták le. Az egyik majom fejéhez két nagy kagylót helyeztek, az egyik az Indiai-óceánból vagy a délkelet-afrikai partokról származik. Az állatok mindkét oldalán találtak amforamaradványokat, az egyikben textilmaradványokat, a másikban egy malac és három macska csontvázát fedezték fel.

Az 1. században ez egyiptomi kikötőváros fontos központja volt a Közel-Kelettel, Fekete-Afrikával és Indiával folyó kereskedelemnek. A rézuszmajmokon kívül egy kisebb parókás makákó maradványait is feltárták, amely szintén Indiában őshonos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik