Tudomány

Rémálommá vált a sivatagban folyó kísérlet

Ha az emberek valaha meg tudnak telepedni más égitesteken, fennmaradásuk kulcsa az lesz, hogy képesek-e a földihez hasonló környezetet létrehozni. A terraformáláshoz, azaz az egész objektum átalakításához képest jóval egyszerűbb, ha kisebb zárt ökoszisztémákat, úgynevezett mesterséges bioszférákat hoznak létre. A Földön már több kutatást is végeztek, melyben utóbbira tettek kísérletet, ilyen indult 1991 szeptemberében a Bioszféra 2 nevű létesítményben – eleveníti fel az IFLScience.

A vizsgálat igencsak megterhelő volt a résztvevők számára, és végül teljes kudarcba fulladt.

Az arizonai sivatagban fekvő, 1,27 hektáros komplexum kialakítása 150-200 millió dollárba került. Az épületekben egy időben nyolc ember gondozott mintegy 3800 állat- és növényfajt. A terv az volt, hogy a kísérleti alanyok két évet éljenek a Bioszféra 2-ben, a projekt ugyanakkor már a kezdetekkor komoly nehézségekbe ütközött. Két héttel az indulás után az egyik lakó, Jane Poynter keze beakadt a rizscséplőbe, egyik ujjbegyét pedig elvesztette. A komplexum orvosa úgy döntött, kinti kezelésre van szüksége, a nő másnap visszatérve viszont utánpótlásokat csempészett be.

WLADIMIR BULGAR / SCIENCE PHOTO LI / WBU / Science Photo Library via AFP

Az élelmiszertermelés nem volt elég gyors, a lakók pedig elkezdtek fogyni. Néhány hónap után az alanyok már a vésztartalékokat is használták, minderről a külvilág azonban semmit sem tudott. A rendszer beporzói, azaz a madarak és méhek mind elpusztultak, ami tovább nehezítette a mezőgazdasági munkát. A projekt tanácsadó testülete tíz hónappal a kezdés után egy elítélő jelentést készített, utóbb pedig a testület minden tagja kilépett.

Később elkezdett csökkenni a Bioszféra 2 oxigénszintje, akkor még senki sem tudta, miért. 1993 januárjára, kilenc hónappal a kísérlet vége előtt az oxigénszint csak 15 százalékos volt – hasonló körülmények uralkodnak 3660 méterrel a tengerszint felett. Az egyik résztvevő úgy emlékezett vissza, hogy ekkorra már pokoli körülmények uralkodtak a komplexumban. Több alany alvási problémákkal küzdött, és egy hosszabb mondatot be sem tudtak fejezni nagy lélegzetvétel nélkül. Hogy energiát spóroljanak, csupán lassú mozgásokat végeztek. Ha az oxigén koncentrációja tovább zuhant volna, valószínűleg súlyos egészségi problémák jelentkeztek volna náluk.

Mindennapjaik még kellemetlenebbé váltak, amikor a Bioszféra 2 turisztikai célponttá vált: a résztvevőket úgy csodálták az ide érkezők, mint egy állatkert lakóit. Közben a csótányok és az atkák is elszaporodtak. A helyzet belső feszültséghez vezetett, végül pedig úgy döntöttek, hogy titokban újabb utánpótlásokat csempésznek be. A kísérlet végső szakaszát már úgy folytatták, hogy az elzártnak tervezett komplexum izolációja gyakorlatilag megszűnt.

1993-ban Steve Bannon vezetésével újabb teszt kezdődött, a programot vezető cég viszont utóbb feloszlott. A második kísérletnek az vetett véget, hogy az első vizsgálat két alanya hírt kapott az újabb projektről, ezért ellátogattak a Bioszféra 2-höz, több ajtaját kinyitották, üvegeit pedig betörték.

A projektet később nem folytatták. Bár a Bioszféra 2-ben rengeteg váratlan esemény történt, fontos kiemelni, hogy a tervezés tudományos szempontból nem volt igazán átgondolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik