Tudomány

Brutális hőmérsékleti ingadozást dokumentáltak Németországban

A Német Időjárási Szolgálat (DWD) szerint egy hét alatt közel 42 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet egy helyi meteorológiai állomás mérései alapján – írja az MTI. Ilyen mértékű változásra még nem volt példa Németországban a mérések kezdete óta.

A közép-németországi Göttingen állomásán február 14-én még mínusz 23,8 Celsius-fokot dokumentáltak, február 21-én viszont már plusz 18,1 fok volt.

Ez 41,9 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést jelent hét nap alatt. A mostanihoz hasonló ingadozásra csak a távoli múltban volt példa: 1880 májusában, vagyis a feljegyzések kezdeti időszakában észleltek 41 Celsius-fokos felmelegedést egyetlen hét alatt.

Észak-Németországban hétfőn két helyen is megdőlt a melegrekord: a schleswig-holsteini Quickbornban 18,9, az egyik hamburgi mérőállomáson pedig 21,1 Celsius-fokot észleltek. Előbbi helyen 1,1, utóbbi állomáson pedig 3 Celsius-fokkal haladta meg a hőmérséklet a korábbi rekordot. Hamburgban a meteorológiai feljegyzések kezdte óta első ízben emelkedett 20 Celsius-fok fölé a hőmérséklet télen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik