ATTILA KISBENEDEK / AFP
Tudomány

Megalakult a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület

Létrejött Magyarországon az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) nemzeti szintre honosított tudományos tanácsadó fóruma, a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC). Az Egyesület célja, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos legújabb tudás és kutatási eredmények magyarországi vonatkozásait tudományos értékelő jelentésekben összegezze.

„Alapvető igény van a sok, sokszor akár ellentmondásosnak tűnő tudományos eredmények összefésülésére, hogy a döntéshozók átlássák a történéseket, nehezen tudnak ugyanis lépni, ha nem értik a tudományos folyamatokat” – mondta el Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diána, a szervezet alelnöke és szóvivője.

A HuPCC az IPCC mintájára fog működni abban, hogy széles körben összegzi a tudomány minden területét az éghajlatváltozással kapcsolatban, úgy, hogy a humán tudományokat is beleveszi, és minden hangot beenged, aminek tudományos megalapozottsága van. Ezen kívül az összegző munkát együttműködésben végzi fő célközönségével, ami a döntéshozókat, szakpolitikai és közszférabeli szereplőket jelenti. A kérdéseket együtt teszik fel, a tudományos testület azonban függetlenül dolgozik, csak az ajánlásokat fogadják el a végén együtt a döntéshozókkal.

Marjai János / 24.hu Ürge-Vorsatz Diana magyar fizikus, klímakutató.

Nagyon fontos még a semlegesség: a szervezet minden szerzőjét nagyon alaposan megvizsgálja, hogy tudományos szempontból is pártatlan legyen. „Persze soha senki nem lehet teljesen pártatlan, mert egyéni preferenciák azért vannak, de egyensúlyba kell őket hozni, hogy minden oldalnak legyen tudományos képviselője” – mondta Ürge-Vorsatz Diána. A kutató szerint itthon hatalmas az űr egy olyan szervezetre, ami

összefogja a magyar tudományos életet az éghajlatváltozással kapcsolatban, egy közösséget teremt a kutatók között,

összegezze a hatalmas munkát, ami itthon folyik, és ezt a nyilvánosság és a döntéshozók számára elérhetővé tegye.

Dr. Szekér László elnök elmondta, hogy a HuPCC-t civil kezdeményezésként magánszemélyek hozták létre, és 27 alapítója van a különböző egyetemekről, kutatóintézetekből, és egyéb helyekről.

Érdekes egyébként, hogy annak ellenére, amit Ürge-Vorsatz említett (azzal kapcsolatban, hogy olyan hangokat engednek csak be a HuPCC-be, amelyeknek tudományos megalapozottságuk van), az alapító tagok között egyházi személy is van: Nobilis Márió, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanszékvezetője. Kérdésünkre, hogy egy tudományos testületben miért kap helyet egyházi képviselő, Dr. Gál Tamás alelnök elmondta: a HuPCC jelentéseit szakmai szakértők írják majd, a testületben azonban jelen vannak civil szervezetek és az üzleti élet képviselői is, és azzal, hogy az egyház egy nagyobb közösséghez fér hozzá, fontos lehet a szerepe. Ennek ellenére kérdéses, mennyire szerencsés egy a hazai tudományos életet összefogó, szakmai testület alapító tagjai között teológust látni, még akkor is, ha Nobilis Márió többször felszólalt már a környezetvédelem érdekében.

A HuPCC jelenleg az Első Országos Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia megrendezésén dolgozik. A testület fő célja a pontos helyzet-, és jövőkép bemutatása a tudományos ismeretek alapján. Tevékenységének alapja az elkötelezettség, a közösségi részvétel, és együttműködés, a tudományosan megalapozott független és elfogulatlan álláspont, a szakmai szempontok
sokféleségének tisztelete.

A HuPCC tudományos értékelésének célja a kormányzati szféra (állami, megyei és települési), valamint egyéb szereplők (például üzleti szféra, intézmények, civil szféra) döntéshozóinak tájékoztatása az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos eredményekről, mind az előrejelzések, hatások, alkalmazkodás, mind a mérséklés terén.

A HuPCC a munkáját és fő tevékenységeit az Intergovernmental Panel on Climate Change
(IPCC) nemzetközi szervezet tevékenységével összhangban végzi, melyek

 • az IPCC jelentéseinek mintájára készült Nemzeti Értékelő Jelentések rendszeres
  elkészítése,
 • az éghajlatváltozással kapcsolatos fontos és aktuális altémákban Különjelentések
  készítése,
 • az éghajlatváltozással kapcsolatos magyar tudományos élet és kutatói közösség
  összefogása,
 • a Magyarországon éghajlatváltozással foglalkozó kutatók és tudományos eredmények
  a feltérképezése.

A HuPCC Első Országos Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia című nyitóeseményére április 12 – 15. között kerül sor. A konferencia célja, többek között, hogy feltérképezze a hazai éghajlatváltozás témakörével foglalkozó kutatókat és kutatásokat, fórumot biztosítson az országban éghajlatváltozással foglalkozó szakmai közösség megismerésére, és erősítse az éghajlatváltozással foglalkozó magyar kutatók közösségét, segítse az együttműködést az egymástól távolabb eső tudományterületek között is.

Ajánlott videó