Tudomány koronavírus

Hatásosabb az AstraZeneca vakcinája, ha hosszabb a szünet a két oltás között

Davide Pischettola / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Davide Pischettola / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Érdekes jelenség látszik kirajzolódni, amit korábban már az AstraZeneca hatékonyságáról szóló tanulmányokból is sejteni lehetett: jobban véd a brit vakcina akkor, ha hosszabb idő telik el a két oltás között, írja a Nature weboldala.

A vakcinát fejlesztő Oxfordi Egyetem kutatói a 17 ezer főt bevonó klinikai vizsgálatok adatait nézték át, és megállapították, hogy a hat hétnél hosszabb időintervallum esetén minél később kapta meg valaki a második oltást, a vakcina annál jobban védett a tünetes betegség ellen. Az oltóanyag 55 százalékos hatékonyságot mutatott akkor, ha a két oltás között kevesebb, mint 6 hét telt el, és 81 százalékosat akkor, ha több mint 12 hét telt el a két vakcinázás között.

A szakértők azt is megállapították, hogy az első adag vakcina 76 százalékos védettséget biztosít a tünetes COVID ellen 90 napon keresztül.

Ez az információ azért lehet fontos, mert a limitált vakcinamennyiség mellett segíthet felpörgetni az oltásokat, hiszen hosszú hetekig lehet várni a második adag beadásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik