Gió Giusa
Tudomány

Primitív magma tör fel Szicíliában

Szombat éjjel immár a negyedik intenzív, úgynevezett paroxizmális, magasba tornyosuló lávaszökőkúttal járó kitörés történt a szicíliai Etnán. A földremegés kilengés este 10 órakor kezdett lassan emelkedni, ami jelezte, hogy újabb erős robbanásos kitörés várható. És valóban, egy órával később már folyamatos lávatűzijáték kitörés zajlott a vulkán csúcsán lévő Délkeleti kráterben, majd egy kisebb lávanyelv is kialakult és ereszkedett le a vulkán oldalán – írja a 24.hu-nak megküldött közleményében Harangi Szabolcs vulkanológus professzor, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője.

Nem sokkal éjfél után a lávatűzijáték-kitörés lávaszökőkút-kitöréssé vált, ami azt jelenti, hogy folyamatosan tódult ki a gázban gazdag magma.

Fél egykor már egy kilométer magasra csaptak fel a lávacafatok, a vulkáni hamufelhő magassága meghaladta a 10 kilométert.

A szélcsendes időnek köszönhetően a vulkáni hamuanyag most nem terítette be a környező településeket.

Primitív magma

Mi okozza az Etna mostani intenzív vulkáni működését, az ismétlődő nagy lávaszökőkút-kitöréseket? A válasz a vulkáni kőzetekben van, ezek elemzésével ismerhetjük meg jobban a tűzhányók kitörését, és ezért kulcsfontosságú, hogy minél gyorsabban tudjuk meghatározni a kémiai összetételét, azonosítsuk a benne lévő kristályokat. Meg is vannak az első eredmények.

Marco Viccaro, a palermói egyetem professzora küldte meg gyors észrevételeit, ami alátámasztja korábbi értelmezésünket, miszerint friss, gázokban gazdag magma nyomul fel a nyílt, olvadékkal kitöltött hasadékokban. A felszín közelében pedig jelentős mennyiségben kiváló gázbuborékok okozzák azt, hogy ez a magmahab kitóduljon a felszínre.

Az elmúlt napokban keletkezett vulkáni kőzetek kémiai összetétel elemzéséből az tűnik ki, hogy a vulkánkitöréseket tápláló magma primitív. Ez azt jelenti, hogy a 60-80 kilométer mélyen, a földköpeny kőzetének részleges megolvadásával keletkezett magma viszonylag gyorsan a felszínre jut anélkül, hogy megakadna egy magmatározóban. Ezért a kémiai összetétele közel van ahhoz, ami a földköpenyben zajló magmaképződés során kialakul.

Gió Giusa

Pulzál

Milyen más lehetőség van? A keletkező magma általában megakad a földkéregben és ott elkezd kristályosodni, keveredik később érkező magmatömeggel, majd amikor a felhajtóerőből származó belső nyomása elér egy olyan szintet, hogy képes feltörni a felette lévő kőzettestet, akkor okozhat vulkánkitörést. Ezeket a változásokat észlelni tudjuk a vulkáni kőzetek vizsgálatával.

Most az Etna esetében az a helyzet, hogy a csúcsrégióban lévő kráterei alatt a kürtőcsatornák nyitottak, azaz a mélyre húzódó hasadékok olvadékkal kitöltöttek. A földkéreg alsó részén lévő magma ezért viszonylag könnyen tud ezen keresztül felemelkedni. A felnyomulás pulzálva történik, a gázokban gazdag magmaadag gyorsabban halad felfelé és ahogy eléri a felszínt lávaszökőkút formájában csap ki.

Egy kicsit várni kell, amikor elindul egy újabb, gázburborékokban feldúsult magmatömeg és ezután jön a következő paroxizmális kitörés.

Előre jelezni

A vulkanológus fő feladata, hogy jobban megismerjük a tűzhányók működését, ezek alapján hatékonyabban előre jelezhessük a kitöréseket. Az Etna mostani kitörése jó példa arra, ahol a különböző tudományterületen (geofizika, kőzettan, geokémia) dolgozó vulkanológusok együttes tudása, gyors elemzései segítenek a vulkáni esemény jobb megértésében. Az Etna esetében a továbbiakban is számíthatunk hasonló paroxizmális kitörésekre mindaddig, amíg van primitívmagma-utánpótlás.

Ha ez megszűnik és a csúcsi kürtőcsatornák eltömődnek, akkor is tovább fognak zajlanak a mélybeli magmatározóban a folyamatok és készítik elő egy következő kitörés lehetőségét. Annak lefolyása, veszélyei az Etna jelenlegi és korábbi kitörései során keletkezett vulkáni kőzetek és a vulkáni működés együttes értelmezésével jelezhető előre.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.