Tudomány

Nagyon ritka sárga pingvint fotóztak

Rendkívül ritka sárga pingvint kapott lencsevégre Yves Adams fényképész, amikor egy kéthónapos fotós expedíciót vezetett Dél-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek területén – írja a PetaPixel. Ugyan az expedíció 2019 decemberében zajlott, a fotós csak most hozta nyilvánosságra az egyik legkülönlegesebb fotósorozatot róla: a képeken egy sárga királypingvin látható, ami nagyon ritka jelenség.

A Déli-Sandwich-szigeteknél egy nagyjából 120 ezer állatot számláló királypingvin-kolónia él, Adams és társai őket szerették volna lefotózni. Arról nem volt előzetes információjuk, hogy sárga pingvin is él a területen. „Soha nem láttam még sárga pingvint” – mondta a fotós. „120 ezer állat volt azon a szigeten, és ez volt az egyetlen sárga közülük.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Yves Adams (@yves_adams) által megosztott bejegyzés

Az állat az úgynevezett madárleucizmus miatt sárga, ami hasonló az albinizmushoz, csak nem fehér, hanem sárga színezettel jár, de ugyanúgy a pigmentáció hiánya okozza. Pigmentszegénységgel jár, ugyanakkor nem hat a látásra, és a szemeket sem változtatja pirossá, mint az albinizmus. Az állat sejtjei nem gyártanak több melanint, ezért kifakulnak, sárgássá válnak.

A pingvinek esetében a sárga pigmentek egészen különlegesek, ahogy arról a Smithsonian magazinban Daniel Thomas kutató is elmondta. Az állatok a sárga színt a párosodásnál használják figyelemfelkeltésre, és valószínűleg szervezeten belül szintetizálják. Teljesen más a kémiai összetétele, mint a többi színért felelős pigmenteknek.

Azt sajnos nem tudni, hogy a teljesen sárga tollazat vajon vonzó-e a pingvinlányoknak, vagy sem, így azt sem tudjuk, hogy a leucizmus előnynek számít-e a pingvineknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik