Tudomány

Megerősítették: a túl sok kávé egyenes út a szívbetegséghez

Getty Images
Getty Images

A Dél-Ausztrál Egyetem kutatói kiderítették: a túl sok kávéfogyasztás hosszú távon növeli a lipidek, vagyis zsírok arányát a vérben, ami lényegesen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét – írja egy sajtóközlemény az Eurekalerten. Fontos, hogy a betegségek kialakulásának esélye egyenesen arányos az elfogyasztott mennyiséggel: minél több kávét fogyaszt valaki, annál nagyobb a valószínűsége, hogy baj lesz, derül ki a kutatásból.

Elina Hyppönen, az egyetem professzora szerint ugyan rengeteg pro és kontra eredmény születik a kávézásról, az egyértelműnek látszik mindből, hogy a nagyon sok kávé fogyasztása nem tesz jót az egészségnek. „Nagyon fontos megértenünk, hogy a világon az egyik legtöbbet fogyasztott ital milyen hatással van a szervezetünkre” – idézi a kutatót a sajtóközlemény.

Ez a kutatás az első, amely genetikai szempontból vizsgálja a kávéfogyasztást: a genetikai és fenotípusos asszociációkat figyelték meg azzal kapcsolatban, hogy valakinek mennyi koleszterin és zsír van a vérében – olyan ok-okozati összefüggéseket kerestek, amelyek megmutatják, hogy a sok kávéivás káros lipidprofilhoz vezethet.

A kávéban található cafestol nevű vegyület koleszterinszint-növelőként hathat, a magas koleszterin pedig egyértelműen a szívbetegségek rizikófaktora. A szűretlen kávéknak magasabb a cafestoltartalma, ilyen a dugattyús kávéfőzőben készülő kávé, a török és görög kávé, de alapja az eszpresszónak is, amit a legtöbb kávézóban a latték és cappuccinók alapjául szolgál.

A filteres és instant kávékban alig van cafestol.

Globálisan minden egyes nap 3 milliárd csésze kávé fogy, a szív- és érrendszeri betegségek pedig vezető halálokként szerepelnek szinte minden országban. A szakértők szerint a kávéfogyasztással kapcsolatban is alkalmazni kéne a mindent mértékkel aranyszabályt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik