Tudomány

Hosszú távon tönkreteszi a delfinek immunrendszerét az olajszennyezés

Getty Images
Getty Images

A Connecticuti Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a 2010 áprilisában történt Deepwater Horizon olajfúrótorony-katasztrófa milyen hatással van a delfinekre most, több mint 11 évvel a történés után – írja egy sajtóközlemény, amely az Eurekalerten jelent meg. Az eredmények azt mutatják, hogy a tengeri emlősök immunrendszerére még ennyi év távlatából is hat az olaj, és még a katasztrófa után született delfinek szervezetén is látható a nyoma.

A területen élő palackorrú delfinek hosszabb ideig nagy mennyiségű olajnak voltak kitéve. Az állatok még tíz évvel a katasztrófa után is olyan immunológiai elváltozásoktól szenvedtek, mint amilyentől a szennyezés után közvetlenül – ekkor is befogtak ugyanis néhányat közülük, és megvizsgálták az olajkatasztrófa következményeit a szervezetükön.

Sőt, a hatásokat olyan delfineken is észrevették, amelyek a katasztrófa után születtek. 

Az Environmental Toxicology and Chemistry tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint egyértelmű, hogy az olajszennyezésnek hosszú távú immunkárosító hatása van az állatokra, ráadásul úgy, hogy több generáción keresztül is befolyásolhatja a születendő egyedek szervezetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik