Tudomány

Teljesen újfajta vakcinákat fejlesztenek

Zhang Yuwei / XINHUA / Xinhua via AFP
Zhang Yuwei / XINHUA / Xinhua via AFP

Egyelőre csak baktériumokra hatékony, de később vírusok elleni védőoltásnál is felhasználható technológiát fejlesztettek a Northwestern University kutatói. A módszer abban különleges, hogy gyakorlatilag fagyasztva szárítással hozza létre az oltóanyagot, ami azért zseniális megoldás, mert így nem kell a szállítás közbeni hűtést megoldani – írja a Vice.

Mind a koronavírus-vakcináknál, mind pedig a többi betegséget megelőző oltóanyagnál nagy probléma, hogy a szállítás és a tárolás bonyolult: a COVID-19-re gyártott vakcinák közül például van olyan, amit mínusz húsz fokon kell tartani, ami megnehezíti a terjesztést, ráadásul lehetőséget ad arra, hogy összeesküvés-elméletekben hívők könnyedén tönkretegyék a szereket.

A WHO szerint világszerte a vakcinadózisok fele tárolás és szállítás közben megy tönkre.

Az amerikai kutatók a Science Advances tudományos folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint egy még fejlesztés alatt álló, de teljesen működőképesnek tűnő módszert dolgoztak ki: nem élő sejteket használnak a vakcináknál, hanem azok belső molekuláris sejtkivonatait, amelyeket aztán az élelmiszeriparban használatos fagyasztva szárításhoz hasonlóan tartósítanak. Így a vakcina hónapokig használható marad, és ha szeretnék felhasználni, csak vizet kell hozzá adni, és egy nagyon alapvető fertőtlenítő eljáráson végigvezetni, már akár az oltópontban.

Fontos, hogy a módszer egyelőre csak a bakteriális vakcináknál működik, egérkísérletekben fontos eredményeket értek el a kutatók. Elméletben a vírusokra gyártott vakcinákra is megoldható az eljárás, ehhez azonban újabb kutatások szükségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik