Tudomány koronavírus

A vírus átadását is gátolja az AstraZeneca vakcinája

Jane Barlow / POOL / AFP
Jane Barlow / POOL / AFP

Az Oxfordi Egyetem kutatói további eredményeket közöltek a brit vakcináról: preprintben a Preprints with The Lancet folyóiratban arról írtak, hogy már az első adag vakcina 76 százalékos védelmet biztosít 22-90 napig, ami azt jelenti, hogy akár három hónapig is el lehet húzni a következő adag beadását. Az első adag a kutatás szerint 76 százalékos hatékonyságot mutat az első 90 nap alatt.

Ami igazán érdekes, az az időzítés: az első adag annál nagyobb védettséget biztosít a tünetes fertőzéssel szemben, minél később adják be a másodikat. A két vakcina hatékonysága, ha hat hét vagy annál kevesebb telik el a két dózis között, 54,9 százalékos, 12 vagy több hét elteltével pedig 82,4 százalékra növekszik.

Az új adatok december 7-ig elemzik az adatokat, amikor is a klinikai kutatás során további 201 tünetes fertőzöttet találtak.

A kutatás azt is igazolja, hogy sokkal többet számít a vakcinánál az időzítés, mint az adagolás. 

Ami még nagyon fontos a járványvédelem szempontjából, az az, hogy az AstraZeneca vakcinája a jelek szerint 67 százalékban a vírus továbbadása ellen is véd, így tehát nemcsak a betegség esélyét, de a fertőzést is csökkenti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik