Tudomány

Extrém fordulatokat hoz az időjárás

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A hétvégi kora tavasz után hűvösen indult a hét, az északkeleti országrészben helyenként több centi friss hó is hullott. A változás gyors volt és jelentős, ezért most „majd’ megfagyunk”, ám a hazánk legnagyobb részén napközben mérhető 5-7 fok a januári átlag felett van – a hőmérséklet egyedül a hóval borított tájakon hozza az elvárható értéket. A jövő héten pedig újra jön a meleg plusz tíz fokkal, majd megint a lehűlés.

Mintha egy extrém hullámvasúton ülnénk, az időjárás 4-5 naponta dobál télből a tavaszba és vissza a télbe

– fogalmaz a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Mindez az úgynevezett meridionális hullámoknak köszönhető: az észak-déli áramlásban hirtelen, gyakorlatilag átmenet nélkül váltakozik a meleg, déli, és az északi, hideg áramlás. Jó ideje a meridionalitás uralja időjárásunkat, és okoz extrém helyzeteket – hogy mindez miért történik, és miért lesz egyre „rosszabb” a klímaváltozással, azt az Óriáshullámok teszik kaotikussá a magyarországi időjárást című cikkünkben fejtettük ki részletesen.

Kapcsolódó
Óriáshullámok teszik kaotikussá a magyarországi időjárást
Egyre enyhébb teleket, extrém hidegbetöréseket, őszi és tavaszi negatív csúcsokat, valamint pontatlanabb előrejelzéseket ígér a klímaváltozás Magyarországnak.

A bizonytalanság biztos

A következő napokban Magyarország mintha kettészakadt volna, a havas, északkeleti részben jó tíz fokkal lesz hidegebb, mint az ország más tájain. A hajnali hőmérséklet 0 és -13 fok között alakul szerdán, a hét folyamán már több helyen 3-5, míg máshol -6 és -7 fokra ébredhetünk. Napközben is marad a jelentős eltérés országon belül, -1 és +8 fok körüli átlagos értékekkel.

A csapadék eloszlása és halmazállapota teljesen bizonytalan, hó, havas eső, eső, ónos eső, gyakorlatilag minden előfordulhat. Havazás jelenleg a legnagyobb valószínűséggel Borsod, Szabolcs és Nógrád térségében lehet.

Még nagyobb a bizonytalanság a hétvégét illetően. A meteorológus vasárnap egy markáns hidegfront érkezését prognosztizálja, ami akár esővel, akár özönhóval jár majd, ahogy fogalmaz: „leírni nem lehet, csak körülírni a várható időjárási helyzetet”. A gyors és kiszámíthatatlan változás a meridionalitás jellemzője.

Látszik egy izgalmas hidegszituáció

A front mögött bejön a hideg, de nem tart sokáig. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a jövő héten ismét a hullám meleg részére kerülünk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy Északnyugat-Európa felett kialakuló ciklon meleg, délnyugati áramlást „kever” fölénk, 10 fok körüli hőmérsékletet okozva. Érdekes módon most a távolabbi kilátások előrejelzése tűnik stabilabbnak.

Február 8-10. környékén látszik egy komolyabb hidegbetörés, ami a szakember szavait idézve „izgalmas hidegszituációnak” tűnik.

Hozzáteszi, hogy manapság szinte már az izgalmas, ha januárban fagy, de komolyra fordítva a szót mindez azt jelenti, ebből a helyzetből kemény fagyok és akár jelentős havazás is kijöhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik