Tudomány

Újabb lenyűgöző kincsekre bukkantak Szakkaránál

Khaled DESOUKI / AFP
Khaled DESOUKI / AFP

Az Egyiptomi Régészeti Minisztérium szerint több mint 50 szarkofágot és egy nagyjából 2500 éves halotti templomot fedeztek fel a szakkarai nekropoliszban – írja az MTI. A lelőhely temetkezési aknáiból tavaly óta folyamatosan kerülnek elő a különleges maradványok.

Kapcsolódó
Különleges kincseket találtak Szakkarában
Újabb érintetlen szarkofágok kerültek elő a nekropoliszból.

Az újonnan felfedezett 52 koporsót 10-12 méter mély sírgödrökben azonosították a Kairótól délre, a Dzsószer-piramis lábánál fekvő temetőben. Szakkaránál 2020-ban több mint 100 érintetlen szarkofágot és számos istenszobrot tártak fel, a most felfedezett koporsók az újbirodalom idejéből (időszámítás előtt 1550-1070) származnak.

Zahi Havasz régész szerint a halotti templomot Nerit királyné, II. Teti (időszámítás előtt 2345-2333) fáraó feleségének tiszteletére emelték.

A templomnál három téglalerakat is előkerült.

Találtak egy 4 méter hosszú és 1 méter széles papiruszt a tulajdonos nevével, illetve részleteket a Holtak könyvéből. Felszínre kerültek szobrok, sztélék, játékszerek, fából készült csónakok és halotti maszkok is az újbirodalom korából. Havasz szerint ez az első alkalom, amikor 3 ezer évesnél régebbi koporsókat tártak fel Szakkarában.

Az egyiptomi hatóságok már tavaly kiemelték, hogy a lelőhely még nem fedte fel minden titkát. A régészek többek közt egy nagy koporsógyártó műhely felfedezését remélik a közeljövőben. A műemlékvédelmi minisztérium szerint eddig csak 1 százalékát tárták fel Szakkara kincseinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik