Tudomány

Különleges kincseket találtak Szakkarában

Az egyiptomi hatóságok szerint további több mint száz érintetlen szarkofágot találtak a szakkarai nekropoliszban – írja az MTI. A szakértők hónapok óta számolnak be a felfedezésekről, a kutatók szerint még távolról sincs vége a feltárásnak.

Több tucat szarkofágot találtak Szakkaránál
Újabb és újabb koporsók kerülnek elő a nekropolisznál.

A 2000-2500 éves, gazdagon díszített, aranyozott és festett fakoporsókat három 12 méter mély temetkezési aknában találták a híres Dzsószer-piramis melletti nekropoliszban, ugyanott, ahol szeptemberben 27, októberben pedig további 59 érintetlen, és hasonlóan jó állapotban lévő szarkofágot azonosítottak.

A koporsók mellett találtak 40 aranyozott istenszobrot, illetve halotti maszkot is.

A leletek a kései korra (időszámítás előtt 664-332) és a Ptolemaida-dinasztia idejére (időszámítás előtt 323-30) datálhatóak. A legújabb leleteket egy rögtönzött tárlaton mutatták be a sajtónak. Az eseményen az egyik szarkofágot is felnyitották, és megvizsgálták az abban fekvő múmiát.

Hálid al-Ináni régészeti miniszter szerint Szakkara még csak az 1 százalékát mutatta meg annak, amit magában rejt. Al-Ináni hozzátette, hogy a következő hetekben egy újabb nagy felfedezésről is beszámolnak majd. Az egyiptomi régészek egyebek közt arra számítanak, hogy megtalálják azt a koporsókészítő műhelyt, ahol a temérdek szarkofágot gyártották.

Kiemelt kép: Ahmed HASAN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik