Tudomány koronavírus

Nem a vakcinától haltak meg idős emberek Norvégiában

Christof STACHE / AFP
Christof STACHE / AFP

A norvég egészségügyi hatóságok szerint nincs rá bizonyíték, hogy koronavírus-vakcina következtében hunyt el az országban több idős, krónikus beteg ember, írja a Bloomberg.

A Norvég Gyógyszerügynökség még múlt héten figyelmeztetett, kockázatos lehet a legidősebbek számára az oltás, miután a 75 év felettiek közül 33-an hunytak el azt követően, hogy megkapták a vakcinát.

Steinar Madsen, az ügynökség vezetője most a Bloomberg megkeresésére arról beszélt,

egyértelmű, hogy a koronavírus jóval veszélyesebb a legtöbbekre, mint a vakcina. Nem riadtunk meg.

Hozzátette, mindegyik elhunyt rendkívül súlyos betegségben szenvedett.

Nem mondhatjuk, hogy az emberek meghalnak a vakcinától. Inkább azt mondhatjuk, hogy talán véletlen egybeesés. Nehéz bizonyítani, hogy a vakcina az egyértelmű okozója a haláluknak

– tette hozzá Madsen.

Norvégiában múlt péntekig csak a Pfizer és a BioNTech által közösen kifejlesztett vakcinával oltottak. Eddig összesen legkevesebb 42 ezer ember kapta meg az első dózist, köztük a legveszélyeztetettebbek és a fertőzésnek leginkább kitettek.

Madsen arról is beszélt a Bloombergnek, hogy a vakcina mellékhatásai egyes esetekben súlyosabbá teheti az egyébként is súlyos betegségek lefolyását. Ezt elmondása szerint nem lehet kizárni.

Norvégiában több-kevésbé beoltottuk az összes idősotthon lakóit, és a halálozási arány jóval kevesebb, mint ezerből egy.

Az oltóanyaggal kapcsolatos észrevételekről szóló, első átfogó európai riportot várhatóan január végén közlik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik