Belföld koronavírus

Müller Cecília: Nem véletlenül ilyen jó a magyar járványügyi helyzet

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Kedvező tendencia figyelhető meg a koronavírus-járvány terjedésében, az elmúlt 24 órában ugyanis ezer alatt volt a regisztrált fertőzöttek száma, és csökkent az elhunytak száma is – közölte az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Müller Cecília szerint kedvező tendencia az is, hogy magasabb a gyógyultak száma, mint az aktív fertőzötteké. Előbbi 230 ezer, utóbb 110 ezer fő.

Mint mondta, jelenleg 4445 beteg van kórházban, közülük 330 személy van lélegeztetőgépen. Az elhunytakról szólva azt mondta, javul a helyzet, de ismét meghalt 68 beteg, így nem szabad elfelejteni, mennyire súlyos betegségről van szó. A legfiatalabb elhunyt 60 éves volt a legidősebb pedig 96.

Müller Cecília szerint Magyarország a második hullám lefelé tartó szakaszában van.

Az oltásokról szólva beszélt arról, hogy eddig 129 ezer fő oltására elegendő vakcina érkezett, amiből 123 ezret fel is használtak, ebből 10 ezer oltást idősotthonok dolgozói, lakói kaptak meg. Az országos tiszti főorvos szerint az oltóanyagokról sok téves információ kering, de arra kért mindenkit, hogy bízzanak a magyar szakemberekben, mert Magyarország mindig élen járt az oltóanyagok kifejlesztésében és kutatásában, korábban pedig gyártásában is.

Nem véletlenül ilyen jó a magyar járványügyi helyzet

– mondta.

Miközben nemrég még volt olyan időszak, amikor népességarányosan Magyarországon haltak meg a legtöbben koronavírusban.

Kapcsolódó
Népességarányosan Magyarországon volt a legtöbb áldozata a vírusnak vasárnap
Ha a népességarányt nem vesszük figyelembe, akkor a vasárnapi halálozási statisztikák szerint az egész világon csupán 11 országban hunytak el többen koronavírusban, mint itthon.

A kínai vakcináról azt mondta, hogy az oltóanyagot évtizedekkel ezelőtt kifejlesztett technológiával készítették, és attól, hogy valami jól bevált, még nem elavult. Mint mondta, ugyanezen a technológián alapul az influenzaoltás és a gyermekbénulás elleni oltás. Ez pedig bizonyíték a biztonságra.

Müller Cecília elmondta, hogy újabb adat szállítmányt várnak a Pfeizertől, ám ez kevesebb lesz, mint, amire számítottak: a 61 tálcányi oltóanyag 35 ezer fő beoltását teszi lehetővé. Hozzátette, hogy az eddig engedélyezett vakcinák kellő védelmet adnak a mutációk ellen is.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is, nincs egységes álláspont arra nézve, hogy a beoltottak fertőznek-e, ám azt mondta, mindenképp kisebb az esélye a továbbfertőzésnek.

A tájékoztatón Kiss Róbert alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese is beszélt, ismertette a rendőri intézkedések adatait. Kiderült

  • Maszkviselési kötelezettség megsértése miatt a hétvégén 496 intézkedés volt, eddig 20191 volt összesen.
  • 391 személy sértette meg a közterületi maszkviselés szabályát.
  • A tömegközlekedési eszközökön 36 személy sértett szabályt.
  • 1443 személy ellen kijárási tilalom megszegése miatt volt intézkedés közülük 1441 ténylegesen megszegte a szabályt, ketten a kutyasétáltatás szabályait sértették meg.
  • 228 rendőri intézkedés beutazási szabályok megsértése miatt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik