Tudomány

Több centi hó érkezik Budapestre

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI
A fővárosban 0,2-2,5 centiméternyi hó várható éjjel, országszerte 1-6 centire számíthatunk. Csütörtöktől pedig elérjük a hideg mélypontját.

Múlt hét pénteken egy északról érkező hidegbetörés meghozta az „igazi” telet, és sok helyen értékelhető hómennyiséget is Magyarországra. Hajnalonként komolyabb mínuszokat mérhettünk, és bár napközben kevés kivétellel a pozitív tartományba fordult a hőmérséklet, mégis úgy érezhettük, végre olyan az idő, amilyennek januárban lennie kell.

Havazás Budapesten

Ezzel pedig megnyílt a pálya, 12-én újabb hidegbetöréssel és havazással teljesedik ki ez a téli időjárási helyzet, majd csütörtökön egy újabb hideg légörvény valószínűleg a szezon leghidegebb napjait hozza el. Nézzük a részleteket.

Kedd éjszaka egy Észak-Európa felől leszakadó ciklon hidegfrontja robog át hazánkon, nyomában pedig országszerte havazás kezdődik.

Budapesten 0,2-2,5 centiméternyi hullik szerda hajnalra, és országszerte 1-6 centire számíthatunk, a havazásból egyedül a Dunántúl déli része marad ki

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A legtöbb hó északkeleten, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében várható, a „rekordernek” Szabolcs ígérkezik 6 centivel. Országos átlagban 1-2 cm hóra számíthatunk, de nem lesz tartós: a magasabban fekvő tájak kivételével a friss hó el is olvad, napközben ugyanis 3 fok körüli értékeket várunk.

Újabb hó és befagy a Balaton

A keddi hidegfront ezzel át is robog rajtunk, de nem kell sokáig várni az ismétlésre. Csütörtökön egy úgynevezett magassági hideg légörvény érkezik térségünkbe, vele pedig a fagyos hideg mélypontja. Országosan 1-6 centiméternyi hó várható, a fővárosban 2-3 centi, és ez már tartósabban meg is marad.

A hideg légörvény gyorsan távozik, „magával viszi” a felhőket is, a derült ég jelentős hóborítottsággal pedig nagyon komoly mínuszokat okoz. Keleten, és esetleg Nógrádban, ahol addigra már jelentős, akár 10 centiméteres hótakaró is kialakulhat, hajnalonként -15 és -20 fok körüli értékre csökken a hőmérséklet.

Máshol a -8, -12 fok lesz teljesen átlagos, míg nappal a legmelegebb órákban is csak 0 és -6 fokot mérhetünk.

Valószínűleg ez a csütörtöktől vasárnapig, esetleg hétfőig tartó néhány nap lesz a 2020/2021-es tél leghidegebb időszaka: a Balaton biztosan befagy, a Tisza felső folyásán is kialakulhat jégtakaró, és jó eséllyel a Dunán is jégzajlás indul.

Melegedés indul

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a jövő hét közepén aztán az áramlás északnyugatira, nyugatira fordul, időjárásunk pedig kiszámíthatatlanná válik. Pontosabban változékonnyá: csapadék szinte biztosan lesz, a hőmérséklet azonban fagypont alatt és felett is jókora szórást mutat.

Ebből következően pedig havazás, eső, ónos eső, vagyis bármilyen csapadék előfordulhat, és nagy valószínűséggel ezek mindegyikére számíthatunk is majd.

A jelenlegi modellek szerint az évszaknak megfelelő hideg idő január 18-19-éig tart, utána komolyabb enyhülés kezdődik, napközben már plusz 3-6 fokig melegszik a levegő. A csapadék térben és időben is változatosan alakul, leginkább esőre számíthatunk, bár egyes számítások kis beválási eséllyel havat is jeleznek. A pontos prognózishoz azonban még túl messze vagyunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik