Tudomány

Videón, ahogy egy jaguár végez egy másik nagymacskával

Washington Állami Egyetem
Washington Állami Egyetem

Egy vadkamera nagyon ritka pillanatokat rögzített: a felvételen egy jaguár ragad el egy másik ragadozó nagymacskát, egy ocelotot. A videót Guatemalában vették fel, egy trópusi esőerdő mélyén – írja az IFL Science. A látvány és az esemény sem mindennapi, a szakértők szerint jól mutatja, hogy mit tesz a klímaváltozás és az élőhelyek visszaszorulása az élővilággal.

Washington Állami Egyetem

A videón egy hím jaguár vár türelmesen a vacsorájára egy vízgyűjtő területnél. Egy tapírt elpasszol, de aztán az ocelotra lecsap, ahogyan az egy kis vízhez próbál jutni az erdőben. Ez az első olyan ismert felvétel, ami egy ocelotot ölő jaguárról készült – valószínűleg korábban történt már hasonló, de annyira ritka, hogy nem sikerült lencsevégre kapni.

A Vadvédelmi Társaság (Wildlife Conservation Society, WCS) és a Washington Állami Egyetem szakértői szerint ez egy klímaváltozás okozta konfliktus lehet, ami nem történt volna meg, ha nem változik a terület klímája, és nem csökken az állatok élőhelyének területe. A két nagymacska hajnalban aktív, mégis általában elkerüli egymást, most valószínűleg az egyre fogyó vízgyűjtőhelyek miatt kerültek közel a másikhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik