Tudomány

Saját kölykét falta fel a jaguár

A brazíliai Associação Mata Ciliar jaguárkölyke alig volt kétnapos, amikor elpusztult, majd anyja (egyelőre érthetetlen okokból) felfalta a tetemet – írja a Live Science. Howard Quigley, a Panthera nagymacskavédő szervezet jaguárprogramjának vezetője szerint egyelőre nemhogy a természetben, de még a fogságban élő jaguárok viselkedését sem sikerült teljesen megérteni.

25 éve tanulmányozom a vadon élő jaguárokat, és még mindig sok dolgot nem tudunk”

-mondta a szakértő. A kutatók számára az egyik legnagyobb rejtély az, hogy miként viselkednek a ragadozók odúikban, itt ugyanis viszonylag keveset figyelik meg őket.

Bár a brazíliai kölyök nem élt sokáig, születése így is fontos pillanat volt, hiszen a példány volt az első egyed, amely mesterséges megtermékenyítéssel jött világra. Anyját, Biancát további négy nősténnyel 2018 novemberében termékenyítették meg.

Fotó: iStock

A kölyök idén februárban született, a jaguárketrecben elhelyezett kamera felvétele pedig azt mutatta, hogy Bianca eleinte megfelelően ápolta kicsinyét. A kölyök végül elpusztult, azt viszont nem tudni, hogy anyja okozta-e halálát, ahogy azt sem, hogy Bianca miért fogyasztotta el a tetemet.

Lehetséges, hogy a nőstény azért ette meg elpusztult kölykét, mert egyszerűen táplálékként tekintett rá. Már más nagymacskáknál, így a pumáknál is megfigyeltek hasonló jelenséget.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik