Tudomány koronavírus

Hosszú távú védelmet adhat a Moderna vakcinája

A New England Journal of Medicine (NEJM) szaklap szerkesztőjének megküldött levélből újabb információk derültek ki a Moderna koronavírus elleni vakcinajelöltjének vizsgálatairól, illetve gyártási előkészületeiről. Már elérhetőek az mRNA-1273 védőoltás amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) által vezetett fázis I. vizsgálatainak előzetes adatai, ezek a készítmény hatásosságának tartósságát hivatottak alátámasztani.

Az információk alapján a 119. napon (3 hónappal a második 100 μg dózis után), a résztvevők szervezetében a kötő és semlegesítő antitestek száma még mindig magas volt

Az eredmény független volt a résztvevők életkorától, ugyanazt tapasztalták a 18-55-ös, 56-70-es, illetve a 71+-os korosztályban.

FrankHoemann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

A Moderna arra számít, hogy 100-125 millió dózis oltóanyag lesz hozzáférhető világszerte 2021 első negyedévében. Ezek közül 85-100 millió az Egyesült Államokban, 15-25 millió pedig azon kívül lesz elérhető. Ebbe a mennyiségbe már beleértendő annak az fél-egy milliárd dózisnak egy része is, amelyet a vállalat 2021 folyamán tervez előállítani.

Tal Zaks, a Moderna vezető orvosa szerint az előzetes adatok alapján az mRNA-1273 hosszú távon képes fenntartani a semlegesítő antitestek magas számát az emberi szervezetben, méghozzá minden korosztályban, ideértve a legidősebbeket is. „Ezek az eredmények megerősítik, hogy az mRNA-1273 vakcina hatásossága a Covid-19 betegség kialakulásának megelőzésében, amelyről a közelmúltban közöltünk adatokat, egyben tartós is” – mondta a szakértő.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik