Tudomány koronavírus

A védőoltás után kaphatta el a koronavírust egy ápoló

Getty Images
Getty Images

Egy San Diegó-i ápoló, Matthew W. elkapta a koronavírust, miután beoltották a Pfizer vakcinájával – írja az ABC News a San Diego Newsra hivatkozva. A férfi azon kívül, hogy kicsit sajgott az oltás helye, nem szenvedett mellékhatásokat, de hat nappal később elkezdte rázni a hideg, fáradékony lett, és fájni kezdtek az izmai. Kiderült, hogy elkapta a koronavírust.

A fenti példa tökéletesen mutatja, mi történik, ha valaki nem tájékozódik a koronavírus-oltásokkal kapcsolatban: a Pfizer vakcinája például két injekcióból áll, amelyet 14 napos különbséggel kell beadni, és az immunitás csak az első adag után 28 nappal alakul ki. A fent említett ápoló nem várta meg a 28 napot, rögtön dolgozni kezdett a COVID-19-osztályon.

A legjobb esetben is 10-14 napra van szükség ahhoz, hogy az immunitás elkezdjen kialakulni.

Az első adag vakcina nagyjából 50 százalékos védettséget ad, mindkettőre szükség van a 95 százalék eléréséhez.

Az is előfordulhat, hogy az ápoló már fertőzött volt, amikor megkapta a védőoltást, hiszen a koronavírus inkubációs időszaka 14 napra tehető.

Kapcsolódó
Ezt kell tudni a Pfizer koronavírus-vakcinájáról
2020 elhozta nekünk a világ leggyorsabban kifejlesztett vakcináját, ami – érthető módon – rengeteg kérdést hozott magával.

Mindkét eset azt mutatja, hogy a védőoltás sem a Szent Grál, tudni kell, hogy mikortól véd, addig pedig ugyanúgy érvényben kell maradnia a szociális távolságtartásnak és a maszkhasználatnak, mint korábban. Az sem tiszta, hogy pontosan meddig véd az oltóanyag, szakértők szerint pár hónapig biztos, de az első erre vonatkozó adatok majd csak 3-4 hónap múlva érkeznek meg a Pfizerhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik