Tudomány

Hazaérkezik Horthy legendás vonatának étkezőkocsija

Schvéd Norbert / MÁV Rail Tours
Schvéd Norbert / MÁV Rail Tours
Már úton van hazafelé a Turán 9, Horthy Miklós legendás szerelvényének étkezőkocsija. Érkezést követően a Közlekedési Múzeum munkatársai azonnal megkezdik a vagon restaurálását.

Szeptember 10-én adtunk hírt róla, hogy a kocsi eddigi tartózkodási helyéről a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe kerül, miután megvásárlására, hazaszállítására és a felújítás idei megkezdésére Múzeumunk kezdeményezésére Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere soron kívüli támogatást biztosított.

A fotókon jól látható, hogy milyen döbbenetes állapotban, egy tóparti ház emeleti szintjeként, befalazva találtak rá a múzeumi értékű járműre, a szlovákiai Szencen.

Schvéd Norbert / MÁV Rail Tours

A Pozsony melletti Szenc nevű város egyik telkének tulajdonosa nem is tudta, mi hever a földjén. A vagont még az előző tulajdonos hagyta hátra, aki 1970-ben vásárolta meg a csehszlovák vasút. A Turán korábban a Csehszlovák Államvasutak szolgálatában állt, de nem egyben, hanem vagononként szétszerelve használták. A csehszlovákokhoz azután került, hogy 1944 őszén, Budapest ostroma előtt a szerelvényre felpakolták a budai vár berendezésének egy részét, hogy nyugatra menekítsék azt. A vonat Csehországig jutott, a szállítmány további sorsa homályos, és sokáig a vonatról sem tudtak semmit Budapesten. Történészek és vonatrajongók kezdték el kutatni, ekkor derült ki, hogy a Csehszlovák Államvasutak 1945-ben egyszerűen lefoglalta

Kapcsolódó
Horthy különvonatának egy vagonját találták meg egy hátsókertben
A Turán egyik személyi vagonja évtizedek óta egy magánkertben vesztegel, csak most derült ki, milyen vonatkocsiról is van szó.

A Turán vasúti szerelvényt az egykori kormányzó magas szintű protokoll eseményeken használta 1944-ig, majd később az akkori Csehszlovákia területére került. Az étkezőkocsit, azaz a 9-es számú vagont ezután sokáig Csehszlovákia kormánya használta reprezentációs célokra, de az 1970-es években leselejtezték, és magánkézbe került.

Schvéd Norbert / MÁV Rail Tours

Horthy a Turánon utazott rendszeresen Kenderesre, ezzel a vonattal szállították haza Budapestről fia, Horthy István holttestét is. Ez az a vonat, amin Horthy 1944 tavaszán Ausztriába utazott, hogy Hitlerrel találkozzon, és a visszaútra is ehhez a vonathoz csatolták hozzá azt a vagont, amin Edmund Veesenmayer, Hitler teljhatalmú megbízottja Magyarországra érkezett.

Egy darabig Magyarország még tett kísérletet a legendás szerelvény visszaszerzésére, de idáig csupán egy kocsi, a 12-es számú került újra az országba, ez teljes felújítást követően ma a Tatai úti Vasúttörténeti Parkban látható. Ez a vagon az egyik legértékesebb: a 12-es számú a kormányzó autószállító kocsija volt. 1955-ben kapta vissza Magyarország, 2002-ben a Szolnoki Járműjavító felújította.

A jármű bontását és szállítását a Közlekedési Múzeum megbízásából a MÁV Rail Tours végzi. A jármű december 22-én érkezett Magyarországra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik