Tudomány

Karácsony másnapján jön a nagy változás

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Múlt hét elején még bízni lehetett abban, hogy egy Észak-Európán átvonuló anticiklon megmozgatja végre a levegőt hazánk felett is, és némileg megbomlik a Kárpát-medencébe beömlött felhőtenger. Ez a hideg légpárnának nevezett jelenség minden télen gyakori, anticiklon okozza, és a most is tapasztalható szürke, ködös időt okozza.

Két nap tavasz

Hétfőn azonban északnyugaton már megélénkül a déli, délkeleti szél, a Szombathely-Győr vonaltól nyugatra több órára kisüthet a nap. A Kiderül.hu cikkében a felhőtérképeken nyomon követhető, ahogy szerdáig az ország túlnyomó részén felszakadozik a felhőzet, a napsugarak eljutnak a felszínig, és jelentősen emelkedik a hőmérséklet.

Szerdán és csütörtökön már 6-14 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek, és a levegő éjszaka sem hűl 2-8 fok alá

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A nyugodtan kora tavaszinak nevezhető idő nem tart sokáig, december 24-én markáns hidegfront éri el térségünket.

Eső Szentestére

A hőmérséklet fokozatosan, de jelentősen csökken, hétvégére már -2 és -5 fokos hajnalokra ébredhetünk, és napközben sem mérhetünk többet 2-3 foknál. Előtte azonban a front csapadékot hoz, ami pedig meglehetősen felemásra formálja az idei karácsonyt – legalábbis ami az időjárást illeti.

December 24-én esővel telik a szenteste, a csapadékzóna éjjel vonul át hazánkon, majd a front lelassul, 25-én a déli tájakon, a Mecsekben 1-2 centi hó is hullhat, máshol marad az eső. A karácsony leghidegebb napja 26. lesz, elvétve kialakulhatnak hózáporok, de tartós lepelre ne számítsunk. A szakember szavai szerint

25-én megjön a tél, de ez még nem a hideg és havas, hanem csak a hideg  oldala.

Januárban lehet tél

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint jövő hétfőn, azaz december 28-án egy mediterrán ciklon érkezik térségünkbe, amely ismét esővel kezd, majd a következő napokban egyre több helyen válthat havazásba. Csodás téli tájat nem fog hazánkra varázsolni, mert a hideg oldalára már csak akkor kerülünk át, amikor csapadéka nagy részét kiadta magából.

Előre láthatóan január közepéig marad a hideg, téli időjárás, az éjjeli fagyokat napközben a legmelegebb órákban is 0 fok körüli hőmérséklet váltja, az idei télen egyelőre ebben a két hétben a legnagyobb a havas napok valószínűsége.

Január második felében ugyanis megint enyhülés látszik, és jelen állás szerint az ilyenkor szokásos téli hideg már nem is tér vissza a hónap végéig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik